Хотели, ресторанти и хлебопроизводители освободиха 74 работници в Дупнишко

Наташа Илиева

На борсата обявиха 125 места за услугите и строителството, търсят се и 35 шивачки

Ръстът на безработицата в региона се запазва, показва справка в Бюрото по труда в Дупница. „Между 16 и 23 март имаме регистрирани 72-ма безработни, в това число и завърнали се от чужбина. За същия период са започнали работа 61 човека – на първичния пазар на труда и по програмни мерки. В момента имаме 125 обявени свободни работни места. Те са предмно в сферата на услугите, в строителството. Места за висшисти няма. Днес, 24март, един работодател обяви 35 места в Дупница. Търси шивачки. Освободените от работа до 23 март са 74-ма. Те са от хотелиерството, ресторантьорството, производители на хляб и хлебни изделия, от сферата на услугите. Към 29 февруари регистрираните безработни са 1 844. В края на януари безработните са били 1 835. Т. е. ръстът е 6,1 % и се запазва. В сравнение със същия период на миналата година регистрираните безработни сега са намалели”, каза директорът на Бюрото по труда Наташа Илиева.

Данните са обобщени за цялата Дирекция „Бюро по труда”-Дупница, която обхваща общините от бившата Дупнишка околия – Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и Рила.

Стана ясно още, че от 23 март Агенцията по заетостта и Държавна агенция „Електронно управление” предлага 6 нови електронни административни услуги. Предоставят се през единен портал за достъп до електронни и административни услуги, раздел „Социални дейности”. Включват приемане на заявки от работодатели за свободни работни места, приемане на заявления на регистрирани и търсещи работа безработни лица, издаване на решения за прекратяване на регистрацията на търсещи работа, издаване на решения за възстановяване на решенията на търсещи работа, включване в обучение на възрастни и издаване на служебни бележки за удостоверяване на регистрацията на търсещи работа. Информацията за тези услуги е предоставена на таблата в Бюрото по труда, заедно с линковете, през които се влиза, за да се ползват: https://egov.bg/wps/portal/egov/services/social-services/unemployment, https://www.az.government.bg/.

От ведомството препоръчват да се ползват тези услуги, вместо ходенето на място. „Ние работим с маски, с досегашния си график – от 8,30 до 17,00 часа. Обслужваме клиенти. Въпреки това призоваваме: Останете си вкъщи. Ползвайте електронните услуги. Всичко, за което хората идват в Бюрото по труда, може да се осъществи посредством сайта на Агенцията по заетостта”, апелира Наташа Илиева.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА