Дупнишки бизнесмен дари 5000 лева на общинската болница

Мъжът с коронавирус от село Стоб е спазвал самоизолация

Дупнишки бизнесмен е дарил 5000 лв. на общинската болница в града. Също така стана ясно, че до днешния следобед като дарения в общинската болница са постъпили 6 728,50 лева. Инициативата за набиране на средства по време на извънредната ситуация е на дупничанина Асен Кирилов. Тя беше подета през миналата седмица и е с цел закупуване на апарат за обдишване, както и на 2 перфузора.

Всеки, който иска да се включи с дарения, може да го направи на следната банкова сметка:

IBAN: BG15 IORT 8048 1089 5944 01

Банка: „ИНВЕСБАНК“ АД

BIC: IORT BGSF

Вид на плащане:

Основание: Дарение – коронавирус

В полза на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕООД- гр. Дупница

Припомняме, в общинската болница е настанен мъжът от село Стоб, който беше диагностициран с коронавирус. Той е спазвал самоизолация. Живее сам и не е имал контакт с хора от района. Прибрал се е в четвъртък от Банско и е уведомил отговорните органи, че ще спазва карантина.
В събота той се е почувствал по-зле и се е обадил на телефон 112, като е съобщил, че има тежки симптоми на грип и се съмнява дали няма коронавирус. След това от Бърза помощ в Дупница са изпратили оборудвана линейка, която го транспортирала в изолатора в общинската болница. Мъжът е развил двойна бронхопневмония и е на медикаментозно лечение. Според лекарите към момента не се налага пациентът да бъде включван на апаратно дишане, но медиците имат готовност и за това.

Междувременно председателят на Общински съвет-Дупница Костадин Костадинов се обърна към съгражданите си със публикация във Фейсбук.
„Искам да внеса някои уточнения и сведения за развитието на епидемията с вируса КОВИД-19 на територията на Дупнишка околия.  Към днешна дата имаме един доказано болен в Кюстендилска област. Човекът има ясна клинична картина и е настанен за лечение в общинската болница в Дупница. В отделението за инфектирани с корона вирус.

С неудоволствие ще отбележа един факт – прави впечатление, че една доста голяма част от нашите съграждани не познават инструкциите и мерките за действие при епидемия. Затова ще повторя най-важните неща:

В условията на извънредно положение всички граждани и институции се подчиняват безропотно на заповедите на командните органи. В случая това са правителство, Национален кризисен щаб, Министерство на здравеопазването, министри, Областен кризисен щаб, Общински кризисен щаб, кмет на община. Точно в тази субординация. Защо, кой, как, колко – всички въпроси запазете за след извънредното положение. Не губете времето и силите на заетите в борбата с вируса.

Областните кризисни щабове определиха местата за изолиране/карантиниране на лица със симптоми. Както и местата за лечение на лица с нужда от болнично лечение. За Кюстендилска област това е общинската болница в Дупница. Там има капацитет до 30 души. След изчерпването му болни се настаняват в частната болница в Дупница. Капацитет – до 20 лица. След изчерпването му – в областната болница в Кюстендил. До 40 лица. Това е към 10,00ч днес. Очакваме обаче Националния кризисен щаб да промени тези инструкции и да изиска обособяване на коронаотделения във всяка болница.

Действия на гражданите при съмнения за заразяване – всеки гражданин, който има симптоми, характерни за коронавирус, се ОБАЖДА ПО ТЕЛЕФОНА на личния си лекар. Подчертавам отново – ПО ТЕЛЕФОНА! Презумпцията е да пазим медицинските лица. Защото те трябва да лекуват, а не да бъдат потърпевши. Симптомите най-общо: температура над 37,2; сухота/болки в гърлото; обща отпадналост; главоболие; разстройство. Личният лекар ще даде упътвания по телефона – дали да го посетите, дали ще ви предпише терапия, дали да отидете в отделение за изолация. Спазвайте това правило, не го коментирайте. И пак повтарям – пазете медицинския персонал. Не бъдете егоисти.

Във връзка със зачестили въпроси “защо общинската болница”? Такова е решението на Областния кризисен щаб. А то е такова, защото в Кюстендил няма инфекциозно отделение. А няма, защото нямат лекари-инфекционисти. Докато в Дупница имаме две отделения – и в общинската, и в частната болници. И можем да окажем адекватна помощ. Също така на територията на Дупница имаме две реанимации, оборудвани с лекари и апаратура.

Много е важно да разберете едно нещо – отделението за корона вирус е ново звено за всяка болница. То се обособява в болницата там, където може да се отдели обаче от останалата част и да се сложи строг контрол на достъпа. Именно затова ръководството определи ортопедичното отделение в Хирургическия блок. Което решение бе подкрепено от Общинския кризисен щаб и от здравната комисия на Общинския съвет. Защото има отделен вход и се намира близо до реанимация. Не бива да забравяте, че болниците продължават своята дейност да лекуват и от други болести. И имат немалко пациенти. Включително с болести, доста по-тежки от КОВИД – 19. Да ги затворим ли или какво? В други държави имат различни подходи – в Китай, в град Ухан, построиха 4 нови болници, които сега бутат. В САЩ настаняват болните в два огромни санитарни кораба. В Италия и Испания преоборудват хотели.

Основния проблем тук, а и в цяла Европа, е с персонала. Ние имаме минимум лекари във всяко отделение.  Още вчера лично ген.Мутафчийски е изпратил комплект медикаменти за лечението на болния пациент в Дупница.

Паниката е излишна. Ще има още доста случаи тук, в Дупница. Днес фронта е нашият дом. Стойте у дома!Бъдете здрави!“, написа Костадин Костадинов.

Димитър Икономов