Дружеството на инвалидите в Дупница спря домашните посещения и затвори клуба

  • Председателят Спасова: Помогнахме на нуждаеща се от операция жена –Кирил Огненски и още един дупничанин дариха кръв

  • Хората могат да ни търсят по телефона, каза още Спасова

 

Дружеството на инвалидите в Дупница преустанови посещенията по домовете на хората си, които при нужда могат да търсят съдействие от председателката и медицинската сестра на клуба. Заради кризата с новия коронавирус клубът, намиращ се в старата поликлиника, е затворен, а персоналът – освободен.

„Към дружеството работи медицинската сестра Дафина Демиревска, а заплатата й плаща общинският съветник от „Глас народен” Георги Градевски. Тя беше в клуба всеки ден, което сега е невъзможно. До 20 март с нея посетихме 32 –ма нуждаещи се. Т.е. почти всички хора от дружеството, които ни бяха потърсили. С различни потребности – на някои мерихме кръвно, на други занасяхме това, което им е необходимо. След като забраниха посещенията, по домовете можем да ходим само след позвъняване. Хората имат номерата на телефоните ни и могат да ни се обаждат”, каза Николина Спасова. И допълни: „Клубът вече е затворен, а персоналът бе освободен. Това са 5 –има души – общи работници и технически сътрудник, също с увреждания. Назначени са от общината, по програма на Бюрото по труда за хора с увреждания”.

От ръководството на дружеството са изключително доволни, че успели да помогнат за оперирането на жена с двигателни проблеми и тя вече се възстановява.

„В последните дни имахме един по-тежък случай. Жена от дружеството се нуждаеше от неотложна операция, която обаче бе отложена от болница в София. Трябваше да й се прелива кръв и ние съдействахме. Намерихме двама дарители – единят от тях е кметът на село Бистрица Кирил Огненски, а другият – дупничанин, който едва ли ще иска да съобщим името му. Миналата седмица жената бе оперирана – сменили са ставите на двата й крака, и вече си е у дома”, разказа председателката.

Нейните наблюдения са, че хората в дружеството са притеснени най-вече заради загубата на свободата да излизат и социалните контакти. Разтревожени са и за близки, които са на гурбет в чужбина.

„Хората ни са предимно възрастни, пенсионери и те са свикнали да си стоят вкъщи. Затормозени са обаче от това, че не могат да излязат, да се разходят. Липсва им свободата да отидат до магазина, когато искат. Липсва им социалните контакти. На голяма част от тях децата са в чужбина – Италия, Испания, и са притеснени. Въпреки всичко засега нещата са под контрол. Контактувам с близките на някои от тези хора по вайбър, по телефона. До мен не е стигнала информация за проблеми”, коментира Спасова.

В дружеството са 396 души, които заплащат членски внос. Извън тази група са лежащо болните, с първа група неработоспособност, с придружител, които по устав могат да членуват, без да плащат членски внос.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА