Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

18 саудитци са обвинени за „предумишлено убийство“, а двама за „подбуждане към убийство“. За всички обвиняеми прокуратурата иска доживотни присъди затвор при строг режим.

Ройтерс уточнява, че като подбудители в документа фигурират Сауд ал Кахтани – близък съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, и бившият втори човек в саудитското разузнаване – генерал Ахмед ал Асири.

Останалите 18 души са обвинени за извършване на убийството на Хашоги през октомври 2018 г.

Обвинението се основава на анализ на данните за мобилните разговори на заподозрените, за датите им на влизане и напускане на Турция и за присъствието им в саудитското консулство, показания на свидетели и анализ на телефона, лаптопа и таблета на Хашоги, се казва в съобщението.

На 2 октомври 2018 г. саудитският журналист Джамал Хашоги, известен с критиката си към политиката на Рияд, изчезна в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смята се, че журналистът е бил убит и тялото му разчленено от саудитски агенти. Останките му така и не бяха намерени. На 20 октомври саудитските власти признаха, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия в резултат на конфликт.

През декември саудитски съд осъди петима души на смърт, а още трима – на затвор за убийството на Хашоги. Прокуратурата на Саудитска Арабия обаче заяви, че няма доказателства, които да свързват Кахтани с убийството, а съдът оправда Асири./БНР