Вижте кои маски вършат работа срещу коронавируса

В условията на заплаха от коронавирус COVID-19 и поради многобройни запитвания Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) публикува разяснения за личните предпазни средства и за изискванията на европейското законодателство към маските.

Информацията е много важна за фирми и организации, които трябва да осигурят защита на своя персонал.

Има еврорегламент от 2016 г., който определя какви трябва да са маските за защита на дихателните пътища. Това са изделия с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Те трябва да отговарят на стандарт EN 149:2001 + A1:2009 за „филтриращи полумаски за защита от частици“, посочват от ДАМТН. Полумаски са, защото покриват лицето частично – от носа до под брадичката. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава.

Пазарът показва, че производителите на тези ЛПС имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и коронавирус COVID-19, обясняват от агенцията. В това число попадат полумаски от типа FFP, които са със или без клапа.

Световната здравна организация е изследвала размера на коронавируса и експертите са преценили, че в случая е полезно да се ползват предпазни средства от следните класове:

-маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
-маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
– маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

100 % филтриране е невъзможно, тъй като дори при най-плътно поставяне на полумаската върху лицето винаги има някакво „подсмукване“ на въздух, уточнява ДАМТН.

Маските, които съответстват на изискванията на ЕС, трябва да бъдат обозначени по следния примерен начин: „Филтрираща полумаска за защита от частици EN 149:2001 FFP1“ – EN 149 е евростандартът, 2001 е годината на публикуване, FFP1 е класът на изделието.

Тези лични предпазни средства (ЛПС) са минали всички специални процедури на изпитване (нарича се „оценяване на съответствието“). Това се обозначава със СЕ. Маските трябва да са придружени с инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя (ЕОДС трябва да придружава продукта или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид).

В инструкцията производителят е длъжен да обясни как се поставя и носи полумаската и как се съхранява и почиства – ако е за многократна употреба. Задължително е да се вижда срокът на годност.