22 нови случая на коронавирус в страната, стават 242

Установени са 2 нови случая в Благоевград, един в Плевен, 2  в Пловдив, 1 в Сливен и 16 в София

22 нови случая на коронавирус са регистрирани в страната, общо стават 242. Това съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния щаб за борба с Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

Новата област, в която е установен коронавирус, е Сливен.

Установени са 2 нови случая в Благоевград, един в Плевен, 2  в Пловдив, 1 в Сливен и 16 в София.

Пациентите от “Пирогов”, които бяха в критично състояние вече са “в стабилизирано, но тежко състояние”.

За бързото лечение на болните в “СофияМед”

“Пациентите са изписани с рентгенологични данни за отшумяваща пневмония, но не отшумяла. От 3 дена нямат температура, но иначе си кашлят. Още сутринта обясних, че това е съвсем известен факт – че може да няма наличие на вирус, но все още последиците да ги има дълго време след изписването. Не става въпрос за нещо чудодейно да се е случило там. Плюс това, от Военна болница ги лекуваха доктори”.

За болничните

“Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни…”.

Психиатрията на ВМА не функционира като отделение за болни от коронавирус. Тя е “отделена за военнослужещи, които имат нужда от инфекциозни заболявания, която вече не е интерес на широката публика”.

Високотехнологичната носилка на ВМА е за особено опасни инфекции, а коронавирусът не е в тази група, каза генералът. Той уточни, че не му е известно лекар от Центъра за спешна медицинска помощ да е бил поставен под карантина.

За деня почти със 100 000 са нараснали (в света б.р.), допълни Мутафчийски.

Относно заповедта на здравния министър за забрана на влизане на тежкотоварни превозни шефът на „Гранична полиция“ Главен комисар Светлан Кичиков обясни:

„Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства, на изход. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване за преминаване през само през пункта „Капитан Андреево“. Може да си представите тази колона от какво е образувана. Отменена е заповедта, защото в този момент се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция…“./БНР