Серафим Бързаков за отлагането на Олимпийските игри: На първо място е здравето на хората

Треньори и бивши състезатели по борба от Петричко  коментираха отлагането на Олимпийските игри. Красимир Кочев и Кирил Барбутов от близкото минало, Серафим Бързаков, Петър Касабов, Кирил Терзиев, Николай Николов и Евелина Николова са по-известните състезатели на територията на община Петрич по борба, спечелили отличия на различни световни форуми.

На въпросите как приемате новината за отлагането на Олимпийските игри с една година, как ще се отрази всичко това на вас и колегите ви, ще съумеете ли да се мобилизирате отново за пълноценно участие следващата 2021 година в Токио, първи дадоха отговор на тези въпроси:

Серафим Бързаков-двукратен световен шампион,  вицеолимпийски  от Сидни 2000 година, четирикратен европейски шампион: „Очакваше се от всички нас това отлагане да се случи, защото в момента пандемията коронавирус обхвана цялата планета. На първо място е здравето на хората. Когато едно състезание се провежда без напълно подготвени участници и без публика, не е приемливо. Всички мои колеги и състезателите ни приеха новината по нормален начин. В спортна форма се влиза и излиза. Ето, виждате че се отложи и републиканското първенство в Петрич по същата причина. Очаква се да се промени и вътрешния календар на БФБ, а от там и за всичко останало по клубове. Започнаха участие в отделни състезания за спечелване на квоти за Олимпийските игри. Тепърва ще има яснота как ще се процедира по-нататък , след като през 2020 няма и Световно първенство. Според мен всички треньори и състезатели  ще съумеем да се мобилизираме отново и да започнем подготовката с удвоени усилия за да може спечелилите квота за Олимпиадата да се представят на ниво през 2021 година”.

Кирил Терзиев –сребърен и  бронзов медалист от Европейски първенства и бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин 2008 г. коментира: „Честно казано, доста трудно се прие тази новина както от мен, така и от мои колеги и състезатели, които готвим за Олимпийските игри в Токио. Приемам това отлагане че е направено за доброто и за здравето на хората. Не бива да се избързва, защото има вероятност някой добър състезател да заболее, в последствие да продължи да се готви , но да не може да се представи на най-доброто ниво на Олимпиадата. Не е фатално отлагането за период от една година. Надявам се нещата да се оправят напълно и всички състезатели да започнат подготовка на равни начала и да дадат най-доброто от себе си пред публиката. Според мен навреме се случи отлагането. Иначе да бъдеш под карантина, в затворени зали и да се готвиш само у дома не е достатъчно да бъдеш подготвен за такова отговорно състезание каквото е Олимпиадата”.

Ташко Сульотов