Община Бобов дол въведе горещи телефони, за помощ могат да звънят самотни и болни възрастни хора

Горещи телефони за нуждаещи се от помощ въведоха в община Бобов дол във връзка с усложнената епидемиологична обстановка. Номерата им са 0702/ 63 010 и 0893 и 0893/ 308 544. На тях могат да се обаждат самотно живеещи възрастни хора и такива с хронични заболявания или със затруднения в придвижването и да заявяват за необходимост от хранителни продукти и лекарства. Заявки могат да се извършват и на имейла obchtina@bobovdol.eu.

В момента от общината оказват помощ на над 50 души от миньорския град и селата. „Повече от 50 са хората, на които помагаме, като им носим лекарства, продукти от първа необходимост. С това са ангажирани 8 работници към социалния отдел в общината и хората от патронажната грижа”, каза началникът на отдела за социално подпомагане Красимира Методиева.

Стана ясно още, че в Бобов дол вече има доброволци. До техните услуги все още не е прибегнато, но при нужда ще се ползват.

„Бобовдолци откликнаха на призива да помагат. Отнесоха се с разбиране и има доброволци. Засега се справяме без тях, но ако се наложи, ще ги търсим. Те си оставиха телефони. Добре е, че в момента няма много нуждаещи се”, допълни Методиева.

Както писахме, преди дни кметът Елза Величкова

призова съгражданите си да подпомагат като доброволци на най-рисковата група чрез социален патронаж.

Със заповедта за разкриване на горещите телефони в община Бобов дол се въвежда и забрана за посещения на градския парк, градските градинки, спортните и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Забранява се и посещенията на магазини и аптеки между 8, 30 и 10, 30 часа от лица над 60 години.

Юлияна КОЛЧАКОВА