Игуменът Никанор: Вирусът ще отмине, когато времето стане горещо

Официален сайт на Гигинския манастир

Гигинският манастир почете Благовещение с литургия

 

 

Гигинският манастир “Св. св. Козма и Дамян”  почете Благовещение с празнична света литургия, съобщиха от обителта, в която в последните дни заради епидемията няма посетители. Заради вируса в литургията са участвали само монасите и работещите в манастира.

За ограниченията да се посещава манастирът, живота в него в условията на епидемията и въведеното извънредно положение разговаряхме с игумена Никанор.

„Още преди 10-ина дни излязохме с призив към поклонниците и посетителите да се въздържат от посещения при нас и вече няма никой. Това е необходимо, за да се преборим с този ужас. Макар че нашата обител се издържа и съществува изцяло благодарение на приношенията на поклонниците. Има изключения – някой не чул, друг не разбрал, но като цяло в манастира сме само 20 души – братята монаси, послушниците, работниците в обителта и във фермата. Тези хора бяхме и на литургията за Благовещение”, каза игуменът.

На въпроса правилно ли е решението на Българската православна църква и Светия синод храмове да са отворени, отец Никанор отговори: „Българската православна църква се съобразява с решението на Вселенския патриарх. Православната църква е една, начело с Вселенския патриарх, който е най-старшият архиерей и дава пример. Храмовете остават отворени за частни молитви, богослуженията са без миряни”.

Защо Бог допусна тази пандемия, бе следващият въпрос. „Той си има особен промисъл. Случващото се не е нито конспиративно, нито нещо специално, нито Божия намеса. Не съм съгласен с твърдения, които чух и бих нарекъл повърхностни, – че неслучайно заразата настъпва по време на великденските пости. Да, не е случайно. Всички вируси и инфекции се разпространяват в този сезон и той съвпада с Великден. Елементарно е и не мисля, че трябва да обръщаме някакво особено внимание на това. Бог ни дава много, казва ни как трябва да живеем. Ясно е, че сме много далеч от Него. Ясно е, че мислите ни са далеч от него. Не трябва да е така, но е така”, посочи Никанор.

Игуменът на Църногорската св. обител е категоричен, че даването на причастие от свещениците с една лъжичка за всички е правилно. „Причастието се дава така, както са ни учили и както пише в служебника. От една чаша, с една лъжичка и един хляб, който е тялото Христово, а  виното – кръвта Христова. В манастира сме затворена общност.”

Според духовника вирусът ще отмине със затоплянето на времето. „Имам прогноза за себе си. Мисля, че щом времето стане горещо, всичко ще приключи”, каза Никанор.

В Гигинския манастир и метосите към него има 10 монаси, трима от които послушници.

Ето и частот призива на братята до поклонниците, публикуван на сайта на обителта:

„Нека да напомним, че при пресъществяването (претворяването) по време на св.Евхаристия на хляба и виното в Тяло и Кръв Христови, те не престават едновременно с това да имат и естеството на хляб и вино. Тези Хляб и Вино, които са същевременно и Тяло и Кръв Христови, могат да мухлясват, да вкисват, да изсъхват, в определени случаи да бъдат разливани и т.н. Нападат ги мухи и други насекоми и поради това в Тайнството ползваме рипиди и покровци. Щом на тях кацат мухи, защо да не може да “кацне” и вирус?

Но двухилядолетната практика на Църквата, вкл. по време на епидемии, показа, че причастяването с една лъжичка и от една чаша не е ставало известно като причина за предаване на зарази. Свещеникът в храма няма как да знае от какво е болен всеки един от пристъпващите към св.причастие. И въпреки това той дава Тялото и Кръвта Христови на всички, без да им иска медицинско свидетелство. Чрез слюнка се предава напр. вирусът на СПИН. Обаче не е известно свещеник да се е заразил от тази болест чрез св.Дарове, а надали за тези 40 години, откакто я има, нито един вирусоносител да не е пристъпил към св.Чаша.

Истините на Православнатя вяра, както и въпросите на нашия духовен живот, не се поддават на рационалистическо изследване и обяснение. Нещата са такива, каквито са, и не са нужни излишни умувания и спорове.

Отхвърляме упреците на необективни и недоброжелателни хора спрямо Българската Православна Църква. При нашите полупразни храмове доводите им са нелепи.

Нека не се отнасяме лекомислено и нехайно към опасността от разпространение на коронавируса, като се  пазим и да не станем жертва на апокалиптични страхове и внушения от страна на зилотстващи и разколници. На тези последните колкото и да не им се иска, но това не е краят на света!

Като помним, че трябва да отдадем прочее “кесаревото кесарю, а Божието – Богу” (Марк 12:17), нека останем по домовете си през следващите седмици. Времето на Великия пост е. Трябва да мислим за своите грехове и как да се борим с тях.

Нека да молим непрестанно Всемогъщия Бог по застъпничеството на Своята Пречиста Майка и на светите целители Козма и Дамян да запази всички православни християни и всички хора от болести и зло и да ни сподоби с благодатна радост да посрещнем Възкресението Христово! Заедно!!!”

Юлияна КОЛЧАКОВА