Министър Ананиев удължи срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април

Кирил Ананиев

По препоръка на Националния оперативен щаб здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април 2020 г. включително.

Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

До края на извънредното положение остава и забраната за “събиране на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места”. Още миналата седмица “Дневник” се обърна към здравното министерство как тази заповед се прилага по отношение на закритите обществени места, например градския транспорт, но отговор все още няма. Удължава се и изискването към собствениците на търговски обекти да организират така работата, че да не се допуска събирането на повече от двама души над 60 години вътре, а отвън да се спазва дистанция между хората от 1.5 метра. До края на извънредното положение остава и указанието към всички работодатели да организират дистанционна форма на работа, а когато това не е възможно – засилени мерки за дезинфекция, инструктаж за лична хигиена и филтър за болните.

Остава и забраната за движение между областните центрове освен по конкретни неотложни причини (по работа, за медицинска помощ и за прибиране по настоящ и постоянен адрес), както и за посещение на паркове, градинки, спортни и детски площадки. До 12 април включително ще важи и т.нар. коридор за пазаруване от хора над 60 години в хранителните магазини и аптеките. При анонсирането на тези мерки миналата седмица здравният министър обяви, че те “засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани”. В оригиналната му заповед е посочено, че “мерките са в сила до изричната им отмяна”.