3-ма души с бронхопневмония са настанени в Гръдно отделение в кюстендилската болница

Петър Паунов

Пробите на тримата ще излязат в рамките на 2 дни. Състоянието им е задоволително, каза кметът Петър Паунов

 

3-ма души са приети с бронхопневмония в кюстендилската болница, като се преглежда и четвърти пациент. „Благодарение на бързите мерки грипът типа В вече не е сред нас. Това е добрата новина. Лошата е, че според тълкуванията на щаба всяка пневмония може да бъде предизвикана или от рязко простудно заболяване, или от коронавирус”. Това обяви на днешната си пресконференция кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Градоначалникът призова за пореден път за самодисциплина и спазване на мерките, както и никакви излишни своеволия от страна на хората.

“Моля Ви, не се струпвайте в Спешното отделение, тъй като можете да си тръгнете с нежелан подарък от там. Не е време сега да се оправят пъпки, брадавици и всичко, каквото Ви е хрумнало. Моля не си търсете поводи да излизате навън, не пазарувайте по 100 грама само за да бъдете навън и да седите в магазините. Ключовото в момента е самодисциплината, спазването на дистанцията и мерките, които са предписани. Ясно е, че коронавирусът е тук, виждате какви поражения нанася на целия свят, нека заедно да положим необходимите усилия това да не се случва в нас. Както вече стана ясно, всеки, който е с двустранна бронхопневмония, се тества за COVID-19. В момента никой няма работа в Спешното приемно отделение на болницата. Оставете медиците да работят спокойно, за да не се претоварва системата и да могат да бъдат приемани само спешните случаи. За всички съмнения се обръщайте към личния лекар. По-голямата част от тези случаи не се лекуват в болница, а се лекуват у дома. Работете спокойно, така че личните лекари са достатъчно отговорни. Тук не е необходимо напрежение и паника. Повтарям отново-вече имаме трима души с бронхопневмония, във вторник нямаше нито един”, каза градоначалникът.

Той доуточни, че тримата са в задоволително състояние, няма нищо притеснително. Те са настанени в Гръдното отделение, ако се установи, че имат коронавирус, ще бъдат преместени. Ако се установи COVID-19, ще бъде дезинфекцирана цялата болница и след 24 часа тя отново продължава да работи за всички.

Очаква се пробите на трите лица да излязат в рамките на 2 дни.

“В Спешното отделение има отделен кабинет, като пациентите не влизат в самото отделение. На място се преглеждат хората с подобна симптоматика, извършват се необходимите снимки, като целта е да не излизат от този кабинет. Всички, които работят, са със защитни облекла. Общината разполага вече с 20 защитни облекла, представете си болницата кога е екипирана. Ние обаче трябва да бъдем изключително внимателни”, добави Петър Паунов.

Градоначалникът благодари и на доброволците, които са се записали до момента. “Благодаря на доброволците. Техният брой е 76, нови 23-ма са записалите се. Нови 2-ма човека имаме поставени под карантина, нямаме данни за нарушители”, каза още кметът на община Кюстендил.

Краси Ценкова