Община Перник показва филми за града на Фейсбук страницата си

Община Перник ще покаже няколко интересни филма за града и неговата история, съобщи общинският пресцентър. На Фейсбук страницата на общината днес,утре и в събота, перничани ще могат гледат три филма, свързани с града – “Перник – една внезапна спирка”, “Цар Самуил в битка за България” и първия филм за Перник, сниман през 1928 г. Всички филми са с хаштаг #ОстанетеВкъщи.
“Перник – една внезапна спирка” променя изцяло представите за града.Лентата разказва как един български град попада в центъра на треската за черно злато и докъде го отвежда тя. Сюжетът връща в началото на 20-и век, когато започва трансформацията на едно българско село в град с невиждана дотогава социална система.
“Цар Самуил в битка за България” представя една история отпреди 1000 години. Във филма е отделено и внимание на Перник и неговия болярин Кракра, който извоюва две славни победи срещу Василий II Българоубиец.
“Сърцето на България” е първият филм за Перник, сниман през 1928 г. Режисьор на лентата е Васил Стоев. Филмът представя най-големите каменовъглени мини в България.Специално за заснемането му се демонстрира модерна за времето си минна техника, лични средства за подземна работа и спасителни съоръжения.
Последната част от филма е първият екологичен епизод в българското кино – рекултивация на унищожени от въгледобива селскостопански земи.