Toyota направи C-HR на ток

Още през лятото на 2019 г. японският производител Toyota представи стратегията си за развитие на електрифицираните автомобили. Тя стартира в Китай, където вече се продава електрическа версия на кросоувъра C-HR.Технически Toyota C-HR Electric, като е името на модела, напълно повтаря Lexus UX 300е, който също беше разработен за пазара в Китай. И двата „паркетни“ кросоувъра са изградени на модулната платформа E-TNGA със задно многоточково окачване. В сравнение с базовата архитектура TNGA електрическият вариант е сериозно доработена и най-вече усилена, за да издържи акумулатора с капацитет 54,3 кВт/ч.

Блокът за управление и инверторите са дело на компанията Denso и са поставени под капака, а на предната ос е монтират електромотор с мощност 204 к.с. Засега от Toyota не съобщават пробега на своя модел, но при Lexus UX 300e той е около 400 км по цикъла NEDC.

Електрическата Toyota C-HR се отличава от бензиновата версия по дизайна на предната част с намалена решетка на радиатора. Още в базовият вариант са включени светодиодни фарове. Приборният панел в салона е виртуален, а не аналогов, но останалите елементи от интериора, с изключение на емблемите, са същите.

Кросоувърът C-HR Electric ще се произвежда от съвместното предприятие GAC Toyota, като стартът на продажбите е планиран за края на април. Моделът почти сигурно няма да се продава извън Китай, тъй като за останалите пазари Toyota готви съвсем различни електромобили./topgear.bg