Държавата ще поеме 60% от заплатите във фирми с 20% спад на оборота

Две от големите бизнесорганизации – АИКБ и КРИБ, не са подкрепили схемата на правителството, по която то предлага да поеме 60% от заплатите на служители, които иначе бизнесът би освободил заради кризата. Това обяви вицепремиерът Мариана Николова след заседание на Тристранния съвет, в който бизнес, синдикати и правителството обсъдиха за пореден път текста на постановлението, с което правителството ще приложи мярката.

От думите й се разбра, че двете организации са подкрепили по принцип постановлението (КРИБ, която председателства асоциацията на работодателските организации в момента, го е подкрепила частично – бел. а.), но със забележки, като настояват за промени в Закона за извънредното положение и регистър на работодателите, които ще получат тези компенсации.

По предложение на КТ “Подкрепа” е прието при компенсацията да се взема предвид заплатата, получена през същия месец на предходната година. От БТПП са настояли да се прецизира постановлението месец след като започне да действа.

Какво се предвижда

 

В новия вариант на постановлението, обсъден днес, се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Това се разбира от съобщение до медиите от Българската стопанска камара.

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган (в случая, Министъра на здравеопазването).

В хода на днешната дискусия, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.

Спорен е било въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта постановление, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложили за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение е спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси е бил и този каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка, е възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Предложения до неделя на обяд

Вицепремиерът Мариана Николова обяви, че до неделя на обяд ще се приемат още забележки от участниците в Тристранния съвет и след това ще бъде изготвен окончателен вариант на постановлението, който правителството се очаква да одобри в понеделник на извънредно заседание.

Продължаваме да работим в тази сфера, но първата грижа е животът и здравето на хората, обяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. С това, че след три месеца отново ще получава въпроси за още икономически мерки днес той мотивира решението да не се прави масово тестване на населението, което освен това не е доказано ефективно.

Наблегна отново на размера на спестяванията на хората и фирмите в банките и посочи, че е доста по-голям от фискалния резерв, а грижа на държавата са основно пенсионерите, социално слабите, полицаите, лекарите. Допусна, че има хора, които смятат, че в тази ситуация могат да ползват пари от бюджета, за да не обеднеят. Коментира, че като си млад и здрав все нещо ще направиш, което не е така за пенсионерите. Описа преболедуването на коронавируса като всеки друг грип – отпадаш, затваряш се, лекуваш се и като оздравееш, почваш от начало.

Обяви, че бизнесът и особено малкият, е гъвкав и веднага се реорганизира като дад пример с ресторантите, които започнали да доставят храна. Допълни, че управляващите през последните четири години много добре балансирали финансите, вдигали заплатите и искрено се надява с “тези пари да изкараме 3 месеца” и след това вече да се отворят повече възможности за помощ от европейските фондове. Допълни, че е разговарял с директора на МВХ Кристалина Георгиева и тя му споделила, че вече 81 държави са поискали помощ от фонда при 3-4 обичайно. Неотдавна фондът обяви, че е готов да помогне глобално с 1 трилион долара.