Тръмп няма намерение да въвежда карантина за цял Ню Йорк

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че в крайна сметка се отказва от поставяне под карантина на целия щат Ню Йорк, на щата Ню Джърси и на щата Кънектикът, предадоха световните агенции. Той спомена за такава възможност вчера, предаде БТА.

Сега държавният глава заяви, че подобна мярка не е необходима и че е поискал от Центровете за контрол и превенция на заболяванията да разпространят “твърдо” становище, разубеждаващо придвижванията с цел влизане или излизане от тези щати, но без да се затварят техните граници.

Тръмп е стигнал до извода да не налага всеобща карантина за трите щата след консултации със специалисти в Белия дом по борбата с коронавируса и със щатските губернатори.
Същевременно американският вицепрезидент Майк Пенс, оглавяващ действията на американската администрация за борба с коронавируса, заяви, че ще посъветва президента дали да “отвори отново” американската икономика следващата седмица, предаде Ройтерс. Той допълни, че в крайна сметка Тръмп ще е този, който ще вземе решението. Пенс поясни, че препоръката му ще се основава на данни и на съвети на учените.

Междувременно заради пандемията от коронавируса организаторите на международния автомобилен салон в Детройт обявиха, че тази година той няма да се проведе. Салонът трябваше да протече от 13 до 20 юни. Сега той ще се проведе през юни догодина.

Същевременно в щата Калифорния Националната оръжейна асоциация подаде иск срещу местните власти заради затварянето на оръжейни магазини в окръг Лос Анджелис, сметнати за магазини, които не са осъществено значение, предаде ДПА.

Заради епидемията от коронавируса властите на Калифорния разпоредиха на жителите да си стоят у дома и да бъдат затворени магазини, които не предлагат стоки от съществена необходимост.