Известният съдия по борба Людмил Кандиларов каза „СБОГОМ” на международния тепих

Известният съдия по борба Людмил Кандиларов навърши 60 години. Спортната си кариера започва още като ученик в ІV клас при прочутия треньор Васил Алексов-Бате Васко от Тополница, тогава наставник на СКБ „Беласица”. Става многократен окръжен и републикански шампион. На международния турнир ”Кольо Фичето” спечелва купата за най-добър и най-техничен състезател. След това облича фланелката на столичния „Левски”, където престоява три години. Като войник се бори в отбора на „Славия” при известния треньор Желязко Димитров-Жеката. Там печели медали от различни
републикански първенства и турнири. На 23-годишна възраст прекратява активна състезателна дейност като борец и се насочва към съдийството.

Арбитър е на много първенства и турнири до навършване на 60-годишна възраст. Юбилярят се съгласи да отговори на зададените му въпроси от „Вяра”, като не пропусна да изрази и мнението си за отлагането на Олимпиадата в Токио.-Как прие новината за отлагането на Олимпийските игри с една година?
-Лично аз не приех новината със задоволство, също и колегите, с които разговарях. Известно е, че за да се подготвиш за такъв голям международен форум на планетата, трябва да дадеш максимума от себе си и във  върхова форма да се явиш на тепиха, за да оправдаеш вложения личен и на треньорите труд и да защитиш родината си по най-достойния начин. Много лишения, диета за сваляне на килограми, и накрая всичко отива напразно. Но нека не забравяме, че най-ценното нещо за нас, хората, е здравето. Истинско чудо ни намери с пандемията около коронавируса.  Заради Ковид-19 отпаднаха квалификациите в Будапеща за спечелване на квоти за олимпийските игри. Отпаднаха и първия международен турнир за момчета в Гълъбово, традиционният турнир за кадети ”Динко Петров” в Стара Загора, републиканските първенства за момчета в Петрич и за юноши и девойки в Бургас. За да оцелеем, трябва да спазваме указанията на висшестоящите инстанции и централния
оперативен щаб.
-Какъв е критерият, за да бъдеш определен за арбитър на международни състезания?
-Председателят на съдийската комисия на БФБ дава своето мнение и оценка пред международната колегия на световната федерация и така се стига до определяне имената на колегите, номинирани за участия в такива международни форуми.
-Спомняш ли си в какви международни първенства и турнира си участвал?
-Гордея се, че бях определен за арбитър на европейски и световни първенства за различни възрастови групи в Унгария, Полша, Румъния, Азербайджан, Франция, Иран, Италия, Катар и други. Бях главен съдия на Олимпийските игри по борба за глухи, както и на световно първенство за глухи.
-Къде беше оценен най-високо?
-В Дагестан и Азербайджан ми бе връчена златната значка на световната федерация-бившата ФИЛА.
-Вече навърши 60 години. Какво следва оттук нататък?
-Казвам сбогом на международния тепих и ще чакам назначения само за състезания в страната. Най-важното е да съм жив и здрав. Пожелавам на всички мои колеги и възпитаници да извървят моя път в областта на спорта и да постигнат успехите, които аз имам.

Ташко СУЛЬОТОВ