Международният съдия по борба първа категория Венцислав Филчев: Огорчен съм от отлагането на Олимпиадата

Венцислав Филчев е роден на 16 юли 1977 година в Петрич. Първият му треньор в СКБ ”Беласица” (Петрич) е заслужилият треньор Венцислав Полизоев. От 9-и е приет в националното спортно училище „Олимпийски надежди” в Дианабад в София. Там негови треньори са олимпийският шампион Валентин Райчев и Иван Цочев-медалист от европейски и световни първенства и участник в Олимпийски игри. След завършване на средното си образование е състезател в СКБ „Левски”, където негов треньор е Иван Сяров (в момента Сяров е най-успешният български треньор в Швейцария по борба).

Завършва във Великотърновския университет специалността „Стопанско управление”. Със съдийство се занимава от 2009 г. Първо преминава през републиканска категория, по-късно покрива успешно критериите за международен съдия. В момента е от първа категория. Член е на СК на БФБ, член на УС на СК и един от тримата членове от комисията по назначаване на съдии за различни видове състезания. От една година е президент на СКБ „Беласица-Цар Самуил”.

Международният съдия по борба Венцислав Филчев от Петрич отговори на актуални въпроси, интересуващи спортната общественост.

-Г-н Филчев, как приехте вестта за отлагането на Олимпийските игри?

– С много голяма доза огорчение. Това е прецедент в историята на най-висшия спортен форум на планетата. Войни са прекратявани за провеждане на Олимпийски игри.

-Какво е мнението на колегите Ви по този въпрос?

-Абсолютно същото като моето. 4-годишен труд отива напразно. Тук влизат голяма доза мотивация, концентрация, лишения и не на последно място и финансови средства.

-Възможно ли е отново даден състезател да се подготви така, както трябва, за Олимпиадата след една година?

-За всеки е различно. Но този, който е тръгнал да гони върха, трябва да събере отново сили в себе си и да се подготви в оптимална форма, ако иска да се качи на стълбичката на победителите.

-Как стои въпросът със спечелените квоти до момента?

-Квотите в определена категория се запазват и ако някой от състезателите, който я е спечелил, отпадне, то при това положение отива друг на неговото място, определен от националния треньор.

-Какво бихте предложили на спортистите?

-Никакво отказване, трябва да продължат с пълна пара подготовката за  високите цели на най-високия форум на планетата-Олимпийските игри. Нека на първо време да получим добрата вест от централния оперативен щаб за отмяна на карантинния период и веднага след  това да се определят новите дати за провеждане на отложените до момента състезания от вътрешен и международен характер. Със сигурност отложеното републиканско първенство за момчета ще се проведе в определената преди това зала „Арена Петрич”.

-Какви са критериите за определяне на вашите колеги за участие на европейски, световни първенства и турнири и Олимпийските игри?

-За да бъдеш определен, си наблюдаван от инструктори на Световната федерация, полагаш устен изпит по английски език и практически на тепиха. Не на последно място , разбира се, остава и образованието.

-В какви по-големи международни състезания и първенства си участвал в момента?

-През 2018 година бях част от арбитрите, които ръководиха срещи на СП за кадети в Хърватия. През 2019 година бях на СП за кадети в София и за юноши в Талин-Естония. Ръководил съм срещи от авторитетни международни турнири в Иран, Грузия, Полша, Унгария и други страни.

-В близките години Петрич беше люпилня на състезатели по борба, участници в различни национални гарнитури. Някои то тях станаха световни и европейски шампиони и медалисти от олимпийски игри. Възможно ли е отново славата на община Петрич в този вид спорт да се възроди?

-В момента съм президент на СКБ „Беласица-Цар Самуил”. Треньор е  Димитър Алексов, който е първият наставник на световния, европейски и вицеолимпийски шампион Серафим Бързаков и на европейския шампион и участник в световни първенства и Олимпийски игри Петър Касабов, помощник-треньор е Васил Драгнев. В най-скоро време очаквам първите републикански титли.

-Мечтаеш ли си някога да ръководиш срещи от Олимпиада?

-На всеки съдия е мечта , както и на мен, да облече официалната униформа и да ръководи срещи от най-авторитетния спортен форум на планетата-Олимпийските игри.

Ташко СУЛЬОТОВ