ТЕЦ „Бобов дол” възобнови горенето на отпадъци

ТЕЦ „Бобов дол”

Изп. директор Емил Христов: От 24 март горим по 20 тона RDF на ден, дарили сме предпазни средства в битката с коронавируса

 

ТЕЦ „Бобов дол” възобнови горенето на отпадъци. След отмяна на забраната, наложена от Министерството на околната среда и водите, топлоцентралата ще гори по 96 тона на 24 часа от т.нар. RDF отпадъци. За това дружеството, свързвано с Христо Ковачки, има договор със Софийска община за 3 години.

„Забраната отпадна на 20 март, след като изпълнихме всички изисквания, които бяха предявени към дружеството. От 24 март доставяме за преработка по 5 камиона (20 тона) RDF от софийския завод на гара Яна”, каза

изпълнителният директор на теца дружеството Емил Христов.

Стана ясно, че МОСВ е разрешило на дружеството да използва в производствената си дейност отпадъци, след изпълнение на изискването за надграждане на системата за мониторинг на една от сероотчистките.

На въпроса – не се ли притесняват, че хората от региона отново ще протестират заради горенето на отпадъци и замърсяването, Емил Христов отговори: „Крайно време е хората да разберат, че не трябва само да се генерират отпадъци, но и да се преработват. Заплаха № 1 в световен мащаб е натрупването на отпадъци. Една част от тези отпадъци се рециклират, друга се депонират, но има един отпадък, с който не може да се направи нищо, освен да се изгори. И той трябва да се изгори. Ние не замърсяваме, Всичко, което е трябвало, сме го направили. И не всички хора протестират”.

За коментар потърсихме и кмета на Големо село, където се намира ТЕЦ „Бобов дол” Васил Васев. „Звъняха ми хора по телефона да ме питат, сега чувам от Вас, че в теца възобновяват горенето на отпадъци. Аз нямам никаква информация, при мен няма документи. В понеделник ще потърся информация, ще се запозная с въпроса и тогава ще коментирам. Сега не мога да кажа нищо повече”, бе отговорът на Васев.

Междувременно стана ясно, че във връзка с разразилата се епидемия в страна и наложеното извънредно положение от ТЕЦ „Бобов дол” помогнали с предпазни средства. „На Големо село дадохме по 500 маски и толкова чифта ръкавици. На община Дупница – 1 500 маски и също толкова чифта ръкавици. Предложихме и на община Бобов дол, но те отказаха, имали си. В понеделник ще изпратим 20 л дезинфектнат на община Дупница и около 10 л на Големо село. Ще дадем и на община Бобов дол, ако желаят”, обясни Емил Христов.

Емил Христов

Припомняме, че горенето на отпадъци в топлоцентралата, строена да произвежда ел. енергия при изгаряне на въглища, в последните месеци е един от най-големите проблеми в региона. Против изгарянето на боклук застанаха екологични организации и граждани. Заведно бе дело срещу разрешителното за изгаряне на отпадъци, издадено от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) на ТЕЦ „Бобов дол. Заради замърсяването на въздуха и околната среда в района, но най-вече в Големо село и съседните населени места, имаше сигнали до институциите. Стигна се и до протести. В резултат преди близо два месеца, със заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров бе наложена принудителната мярка. До нея се прибегна след проверка на РИОСВ – Перник. Проверяващите бяха установили, че централата изпълнява частично условие от комплексното разрешително, издаденото й от ИАОС, зарадми което имаше временна забрана за изгаряне на отпадъци. Въпросната забрана бе наложена след проверка на РИОСВ- Перник и влязла в сила от 21 октомври 2019г., но не при следваща проверка от инспекцията бяха установили, че не се спазва.

Както е известно, във връзка със случващото се в Бобов дол дойде и гл. прокурор на страната. Иван Гешев официално оповести, че прокуратурата е констатирала няколко нарушения в теца. Установено е замърсяване на въздуха. Както и това, че централата е горяла отпадък, смесен с въглища, за което е образувано досъдебно производство. Другото нарушение е, че на площадка до централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне, който най-вероятно не отговаря на показателите за т.нар. RDF. Установено още, че

е изтекло разрешителното за горене на отпадъци и на практика централата може да изгаря само въглища.

Припомняме още, че във връзка с воденото досъдебно производство изпълнителният директор на дружеството Емил Христов бе задържан, а впоследствие му бе наложена мярка „парична гаранция“.

Юлияна КОЛЧАКОВА