Реализиране на разработения проект на тема: “Управление на проекти в областта на културен обмен в Европа”

Една седмица на Остров Мадейра, Р. Португалия

За първа година Професионална гимназия “Акад. Сергей П. Корольов“ -гр. Дупница, печели проект към Център за развитие на човешките ресурси по програма „Еразъм +“, КД1: Образователна мобилност за граждани. През месец октомври 2019 г. проектното ни предложение за отпускане за финансова подкрепа за реализиране на проекта беше одобрено. Проектът е със срок за изпълнение от 1 година от октомври 2019 до октомври 2020 г.

За периода от 01. 03. 2020 до 06.03.2020 г., двама учители от ПГ „ Акад. П. Корольов“ , гр. Дупница – главен учител  д-р Гергана Николова  – учител по география и икономика и информационни технологии и  госпожа Диляна Хантова –  старши учител по английски език, участваха в обучителен структуриран курс за учители на тема “Управление на проекти в областта на културен обмен в Европа” в град Фуншал, столицата на островната държава Мадейра.

Обучението се реализира и осъществи с помощта на  немската обучителна организация Institut für europäische Lehrerfortbildung UG (haftungsbeschränkt). Организатор на обучението и представител на международния институт за европейско обучение на учители – IfeL  от Р. Германия е госпожа Дзинтра Драйер. Лектор на теоретичното обучение бе г-жа Джулиана Джурич от Словения, практическите задачи и работата по групи бе провеждана от г-жа Кристина Ферейра от Португалия.

Целите на участниците бе да придобият нови знания, умения и компетенции за разработване, управление и реализиране на европейски проекти. Да се разширят и обогатят познанията и уменията им за планиране, развитие на проекти, като се запознаят със съответните европейски финансиращи и контролиращи програми и онлайн платформи. Участниците се запознаха с разнообразни  източници на информация и полезни показатели за анализ на информацията за планиране и реализиране на проекти. Бе осъществено регистриране на училището ни в електронната платформа e-Twinning. Това е европейска онлайн платформа за общуване, сътрудничество за реализиране на общи проекти с участници от други страни. Цели се също да се провокира творчеството и креативността на учителите при разработване и изпълнение на проекти, чрез изработване на различни брошури, плакати, презентации, филми, флаери. Обучението също бе насочено и към развиване на медийните компетенции на учителите и дигитализацията като начин за устойчивост при разработването на проекти. По време на обучението изключително много работа по групи, работа в екипи, която е в основата при разработването на проекти.

Чрез участието си учителите осъществиха междукултурен обмен между всички участници в курса от различни европейски страни в сферата на образованието и обучението, традициите, обичаите, културата, бита и начина на живот.  Участниците в курса бяха 50 от десет страни от Европа – Германия, Франция, Австрия, Полша, Дания, Унгария, Исландия, Финландия, Словения, България. Всички участници в обучителния курс имаха 10 минути време да представят своята страна. Участниците от България бяха 7 учители от гр. Дупница,  гр. Велико Търново и гр. София. Всички заедно представихме българската кухня и култура с традиционни продукти, произведени в родината ни, и танцувахме български народни хора и ръченици.

Организирани бяха екскурзии до забележителности на острова, както и посещения на ботаническата градина и старинна винарна в град Фуншал. Посетихме музея на известния футболист Кристиано Роналдо.

Това обучение е първата стъпка към сътрудничеството на нашето училище с други европейски училища. За да изведем нашето училище на европейско ниво, ние планираме в бъдеще да проследяваме работата на европейските училища, да участваме в проекти с други училища от Европа.