Треньорът на „Беласица” Атанас Ласков: Изпращам ежедневно указания за тренировки на моите възпитаници

Наставникът на мъжкия отбор на ОФК „Беласица” в Петрич Атанас Ласков сподели, че се чува по телефона ежедневно с футболистите и онлайн им изпраща указания за
тренировките. Откакто играчите са в принудителна почивка заради коронавируса – електронният път е единственият начин да получава информация как върви индивидуалната им подготовка. Атанас Ласков  отговори на въпроси, интересуващи
спортната общественост.
-По какъв начин се готвят футболистите на „Беласица”, част от които живеят на село, други в града, а трети са чужденци?
-Живеещите на село имат по-голяма възможност за индивидуална подготовка. За тези от града е доста по-тежко и всеки се готви, където намери за подходящо, с цел поддържане на форма. За чужденците изпращам указания на Ели Маркес и той им ги предава.
-Има слух, че чуждестранните футболисти са освободени. Каква е истината?
-Чест прави на ръководството на клуба, че се грижи за тях. Те от своя страна са достатъчно дисциплинирани и изпълняват моите указания чрез играещия помощник- треньор – бразилеца Ели Маркес. Ще продължим да разчитаме на тях.
-Как стоят нещата около заплащането на футболистите?
-Надявам се да няма катаклизми. Все пак до средата на м.март тренирахме и от 16 март момчетата го правят по индивидуални програми, съставени от мен.
-Чувате ли се със сина си Антонио Ласков, който в момента е в отбор от  елитната лига на Бангладеш?
-И при тях местните футболисти са на едно място, чужденците-отделно, и се готвят по индивидуални програми, след като бе спряно първенството.
-Призивът Ви към футболистите от ”Беласица”?
-Да спазват указанията за опазване здравето си от коронавируса. Имам техните уверения, че не се събират по групи. Нека да запазим на първо място здравето си, а след това да помислим за футбола.
-Какви са очакванията Ви за подновяване на първенството на ЮЗ трета лига?
-Според мен, ако забраната се вдигне и най-късно в края на април подновим заниманията, е възможно за 8 седмици да изиграем остатъка от официалните мачове на настоящото първенство. Възможно е и да не се довърши, но все пак ние сме участници в група, където се играе аматьорски футбол.
-Според Вас кой е най-удачният вариант?
-Ние като треньори сме длъжни да имаме готовност за евентуално довършване на първенството. Ще е изключително трудно, защото само с индивидуални тренировки не е възможно тъй като, футболът е колективен спорт. Не изключвам вариант и да не се довърши първенството.
-Какво  е мнението Ви за отлагането на Олимпийските игри с една година?
– Според мен се постъпи по най-правилния начин с цел да се запази здравето на ръководители, треньори, състезатели, арбитри и зрители. Отлагането, макар и с година , не представлява някаква опасност. По-лошо беше да се проведе и да се приключи с лоши последствия.

Ташко СУЛЬОТОВ