Майката на починалия 63-годишен мъж от Кюстендил е сред заразените с новия коронавирус

Петър Паунов
  • Останалите, установени в града, са семейство, завърнало се от Германия, и мъж на 82 години, 99 души са под домашна карантина към момента

  • В кюстендилската болница на разположение са 10 респиратора, в наличност има и хининов препарат

4-ма души-двама мъже и две жени, са установени с коронавирус в Кюстендил, като става дума за пациенти, а не за медицински лица. Трима от тях са хоспитализирани, един е под домашна карантина. Това информира на поредния си брифинг кметът на общината Петър Паунов. Той уточни, че един от заразените е бил в Гръдно отделение, в което беше настанен първоначално първият установен с COVID19, който по- късно почина. Заразеният е на 82 години и има съпътстващи заболявания. От направените 10 проби на карантинирани в болницата само на възрастния мъж е положителна, уточни градоначалникът.

Сред лицата, дали положителна проба, е и семейство, което се е завърнало от Германия на 16 март, както и майката на починалия кюстендилец, която в на 84 години. Семейството мъж и жена са съответно на 57 и 58 години.

„С коронавирус също е майката на починалия пациент. Можем да кажем, че в момента тя е в стабилно състояние, но е диспансеризирана заради нейната възраст. Мъжът на 57 години е постъпил вчера с двустранна бронхопневмония. Неговата съпруга е вкъщи с температура. Състоянието му се определя като средно тежко към тежко”, каза Паунов и добави, че 99 души са под домашна карантина към момента, а на 130 лица тя е изтекла.

За пореден път градоначалникът призова хората да спазват мерките. „Вниманието на всички ни трябва да е насочено към спазване на мерките. Симптомите, при които трябва да потърсим личните лекари, са-кашлица, болки в гърлото и температура. От този момент нататък задължително трябва да имаме контакт с личния лекар, за да може да ви бъде предписано лечение, което да е превенция за развитието на пневмония. При първи симптоми на задух трябва да се озовете пред приемното отделение на болницата. Много моля да има мобилизация при спазването на мерките и да не се стига до подобни случаи, за съжаление имаме вече 4 случая, за които трябва всички да се молим. Целта е да не се заразяваме. Когато се появи вирусът, организмът ни да е в най-добра кондиция, за да може да се изкара на крак“, коментира Петър Паунов.

Той благодари за професионалната работа на екипа на Кюстендилската болница, като отново заяви, че в лечебното заведение на разположение са 10 респиратора. Има в наличност и от хининовия препарат, с който се лекуват заразените с коронавирус.

Градоначалникът заяви още, че 2 фирми в областния град шият предпазни маски за многократна употреба за задоволяване острата нужда да бъде този артикул на пазара.

Краси Ценкова