Община Радомир иска пренасочване на 664 000 лв., за да ремонтира пътища и улици

Общинският съвет в Радомир е дал съгласие кметът Пламен Алексиев да направи предложение до министъра на финансите за трансформиране на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи в целеви трансфер за извършване на неотложен текущ ремонт на общински пътища, улици и тротоари. Сумата е в размер на 664 600 лв., съобщи общинският пресцентър. Решението е мотивирано с лошото състояние на общинските пътища и уличната мрежа в общината, износената и на места разрушена асфалтова настилка, която създава опасност от възникване на пътно-транспортни произшествия.
Ако финансовата трансформация се реализира, ще се направи спешен ремонт на пътищата село Извор – Радомир – село Прибой/Поцърненци, село Бобораци-село Жедна-село Негованци, Радомир – х. Орлите, село Долна Диканя – село Владимир, Радомир – ж.п. гара Радомир – село Николаево/Борнарево, село Друган – Радомир до село Стефаново – село Кондофрей и други. От неотложен ремонт се нуждае и тротоарната настилка на ул. “Иван Соколов” в кв. “Върба”.
Съветниците са приели и общинска стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в община Радомир за периода 2020 – 2022 г. Те са одобрили и годишен план за действие по изпълнение на общинската стратегия за развитието на социалните услуги в общината през 2019 г. Община Радомир е депозирала своето желание през 2020 г. да бъде разкрита нова социална услуга – Център за социална рехабилитация и интеграция, като държавно делегирана дейност.
Гласувани са били и изменения и допълнения в Наредбата за придобиване, притежаване, отглеждане на домашни и селскостопански животни на територията на община Радомир.
Заседанието е протекло при строги мерки за предпазване от коронавирус. Измерена е била температурата на съветниците, след което са им били раздадени маски и ръкавици, по предписание на РЗИ. Местните законодатели са спазвали дистанция, седейки през един ред.