Програма за управление на качеството на атмосферния въздух прие Общинският съвет в Радомир

Част от мерките включват строга забрана и санкции за изгаряне на гуми, стара дограма и текстилни материали

Общинският съвет в Радомир е приел програма за управление на качеството на атмосферния въздух за периода 2019 – 2023 година, съобщи общинският пресцентър. Въздухът в община Радомир отговаря на изискванията на действащата нормативна уредба по отношение на основните замърсители на въздуха, според изследване, извършено от екип от експерти от ХТМУ – София.
За отчетените основно през зимния период надвишавания на нормите на фини прахови частици във въздуха в определени дни, експертите препоръчват да не се допуска замърсяване на улиците с интензивен трафик с пясък, земна маса и интертни материали. Според тях е необходимо и да се предприемат мерки за прекратяване използването на влажна дървесина и въглища с ниска калоричност и високо съдържание на пепел за отопление. Друга част от мерките включват строга забрана и санкции за изгаряне на гуми, стара дограма и текстилни материали, масла и отпадъчни мазнини за отопление. Останалите възможности за ограничаване на фините прахови частици са замяна на старите горивни устройства с енергийно ефективни инсталации, използващи пелети, което да се извърши със средства по европейски програми.
Експертите отчитат, че при силен вятър е възможен пренос на фини прахови частици от промишлената зона на Перник, както и от кариерите, разположени южно от село Студена. Според тях използването на дърва и въглища за отопление от домакинствата в града и неговата околност, както и пренос на източници от територията на община Перник, са основните замърсители на въздуха с фини прахови частици в общината. Експертите допълват, че автомобилният трафик, респективно замърсяването на въздуха ще нарастнат значително, поради което трябва да се търсят възможности за извеждане на транзитния поток от превозни средства извън града.