Доброволци ще се включат в разнасянето на пенсиите в Кюстендил

Петър Паунов

157 човека са под домашна карантина към момента в общината

Доброволци ще се включат в разнасянето на пенсиите в Кюстендил. Направена е организация, за да могат възрастните хора да си получат парите навреме и да разполагат с тях за празниците, каза на пресконференция днес кметът на Кюстендил Петър Паунов.
“Започващото изплащане на пенсиите от вторник е голяма предпоставка за струпване на много хора. През месец март на гише, само в клоновете на “Български пощи” в общината, са изплатени 3 744 пенсии, а вкъщи са изпратени 1 457 пенсии. Повече от 2000 човека от тези 3 744 имат право, съобразно законодателството, да получат пенсиите си у дома”, каза Паунов. Той апелира получаващите пенсии да депозират молби, лично или чрез близки в пощенските клонове, за да може пенсиите им да им бъдат доставени до домовете.
Доброволното звено при общината ще бъде включено в изплащането на пенсиите, ще се използват и автомобили на доброволци, за да може по-бързо да се придвижат пощенските служители, каза още Паунов. Той посочи още, че с еднократни пълномощни, без заверка от нотариус, близки могат да получат пенсиите на своите роднини, ако те са в размер до 450 лв.
Въпреки отмяната на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за носенето на маски, екипите на Общината ще продължат да носят маски, за да предпазят всеки един, който е под някакъв риск. “Ако някой може да си позволи да бъде безотговорен към себе си, но той не може да бъде безотговорен към околните”, посочи Паунов.
В момента под карантина в общината, заради контакти с хора, върнали се от чужбина, или контактни с някои от заразените, са 157 души. Повече от 40 души – международни шофьори – също са поставени под карантина през последното денонощие. Екипите на Общината пък са обслужили 25 сигнала, свързани с доставки за храна и лекарства.

Краси Ценкова