Мутафчийски: Лекари в Банско са укривали заразени

Джипитата: Не е вярно

Лекарите в Банско са прикривали, че има хора със симптоматика на зараза от Ковид-19. Това обяви на брифинг днес ген. Венцислав Мутафчийски. Той допълни още, че в зимния ни курорт, в който снощи карантината падна, има поне 50 души, лекуващи се у дома с вирусно заболяване. На лицата са взети проби, но те все още не са излезли. Очаква се това да се случи до края на деня.
„Данните за Банско протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Местните лекари отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата, ние установихме по друг начин (ще го запазя за себе си), че има 50 човека, проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи“, бяха думите на председателят на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
„Това ни накара със съдействието на РЗИ, да осъществим тази акция, защото нашите мнения са само препоръчителни, разбира се. Ние не сме някаква щпиц команда, която да има безкрайни възможности, но все пак успяхме. До края на деня ще имаме техните резултати“, уточни ген. Мутафчийски.
От своя страна джипитата в града отрекоха обвиненията.  В града има 5-ма общопрактикуващи лекари.  Те са категорични, че са подавали нужната информация към Националния оперативен щаб и не са прикривали данни.

Късно снощи блокадата в Банско падна. И последните туристи и работници напуснаха града, а други се прибраха при семействата си.  Местните не се притесняват от мерките, които бяха взети и от оставащия засилен контрол. А предизвикателствата за хората и бизнеса в града тепърва предстоят.