Вандали вилняха в двора и трапезарията на параклиса „Св. Георги” в Рила

  • След себе си са оставили съборена ограда, разбита печка, смачкани кюнци и камари с боклуци

  • Местните хора искат виновниците да бъдат наказани с общественополезен труд

 

Вандали посегнаха на най-стария параклис в град Рила – „Св. Георги”. Безбожниците са изпочупили коловете на оградата, съсипали са печката…Снимки с посегателството бяха публикувани в социалната мрежа „Фейсбук” и предизвикаха лавина от недоволство. Местните хора са потресени от посегателството и с възмущение коментират: „Параклисът „Св. Георги” е свещено място, за нас е изключително ценен. Всяка година за Гергьовден (6 май) там се отслужва литургия, прави се и се раздава курбан. Хората ще го възстановят, но защо трябва да се стига до там”.

Над 30 души изляха гнева си и в социалните мрежи. Местните хора определят посегателството като светотатство, наричат го срам, апелират за намеса от полицията и наказания.

„За да стигнат с кола до там, където са се почерпили, са счупили коловете на оградата. А само преди няколко месеца, един 85 –годишен човек – дядо Асен, възстанови оградата. Целта му беше да предпази двора от животни, там има дръвчета. А сега  тези вандали посегнаха и на труда му, и на святото място… След себе си са оставили съборена ограда, разбита печка, смачкани кюнци и камари с боклуци. Кюнците са били свалени, изнесени навън и мачкани, скачали са върху тях”, каза за „Вяра” очевидка, която поиска да остане анонимна.

„Ако се знае кои са, да бъдат наказани от закона. Накажете ги публично. Едно време глашатаи за килограм ябълки оповестяваха на населението”, призовава Наташа Везенкова.

„Ако се знаят кои са, да се накажат с общественополезен труд за няколко месеца. Щом имат време за такава простотия, ще имат време да поизчистят Рила”, предлага Габриела Васева.

„Много тъжна картина, дано разберат вандалите, че трябва да имат страх от Бог!”, добавя Василка Митева.

„Знаете ги кои са. Намирате ги и ги накарайте да си платят щетите”, пише в социалната мрежа и Стефка Радева.

Радостина Николова допълва: „И църквата да ги анатемоса! Слушала съм различни истории през живота си за хора, посягали на църкви. Рано или късно ги стига провидението. Да го възстановят!”

„Такова безпардонно отношение и към тях! Убедена съм, че се знае кой са били!”, категорична е Магдалена Вълкова.

Добрата новина в случая е, че дни след вандалщината служителка в общината в планинското градче отишла на място и почистила боклуците, научихме от местни хора.

Параклисът „Св. Георги” се намира в едноименната местност в землището на Рила. Отстои на север, на около 15-20 мин. пешком по черен здрав път от центъра на града. В близост до него е училището. Предположенията са, че строен през 4-и век.

“Според твърденията на вече покойния проф. Прашков това е най-ранният християнски паметник на територията на община Рила, датиращ  вероятно от византийския  период. Основание за подобно твърдение са огромните дялани камъни, някои от които с надписи, както и архитектурния стил. Параклисът е обновяван през последните 20 г. на три пъти. В периода 1990-1991 г. е частично обновен, а през 1999-2001 г. цялостно обновен и изографисан. През 2010-2011 г. е пристроена  около 30 кв.м магерница с навес”, информира Мариана Костова – завеждащ „Връзки с обществеността” в община Рила.

Юлияна КОЛЧАКОВА