Стабилно е състоянието на тримата пациенти с Ковид-19 в Кюстендил, чакат се резултати за още двама

Кметът Петър Паунов
  • Кметът Петър Паунов: Героите на деня са в болницата в Кюстендил. Разполагаме с най- добрите специалисти

  • 75 лица са поставените под домашна карантина в общината. Сред тях е и пулмологът д-р Попов, защото при приема на първия пациент, болен от COVID 19, е бил без защитни облекла

 

“Благодарейки на всички, които спазват мерките за безопасност и полагат необходимата грижа за нас като общност, искам да се противопоставя на една тенденция, която колегите твърдят, че се е появила в част от обществото ни. Героите на деня са в болницата в Кюстендил”, каза на днешния си брифинг кметът Петър Паунов и добави.

“Те не са тези, които пишат зад гърба на някого, дават мнение, без да имат професионална компетентност, и се разхождат по градинките и иронизират тези, които рискуват живота си. Направена е пълна организация за грижата на всеки един човек, води се непрекъсната комуникация с водещите специалисти в България, с ръководството на Инфекциозна клиника към ВМА за всеки един отделен случай. Осигурени са всички необходими медикаменти, всичко, цялата грижа. Респиратори, които са налични, са на разположение, колкото са необходими в момента в Гръдно отделение за болните от COVID 19. 4-ма пулмолози плюс ръководителя на болницата плюс още 1 лекар ще бъдат непрекъснато на смени в това отделение за нуждите на болните от коронавирус. Разбира се със съпътстващия медицински персонал. Но няма да бъде подлаган рискът и работата на болницата, и живота на останалите болни.

Тези, които иронизират и изказват мнение, че трябва всички да се ступат при 3-мата болни от коронавирус, как ще отговорят на въпроса какво ще се случи с останалите 80 човека с тежки случаи в болницата в момента. 14 души има в АГ отделението, техните животи не са ли важни. 15 човека в кардиологично отделение-какво ще правим с тях? 14 души в хирургия-те не трябвали да живеят? В травмалогичното 3-ма човека, също с проблеми. 8 души с инсулти в неврологията, къде трябва да отидат? Психиатричното отделение с 9 човека, гръдно отделение с 11 човека, от които 9 са под карантината, заради първия случай. 80 живота още трябва да бъдат спасени към този момент, това са пациенти, настанени в различните отделения на болницата, 6 от тях са с пневмония, но с отрицателни тестове на коронавирус. Те не трябва ли да бъдат лекувани и следени от компетентни хора”, информира и попита градоначалникът.

Той заяви, че в болницата в Кюстендил им 4-ма анестезиолози, като бройката им е нормална спрямо останалите здравни заведения в страната.

“Тримата души, заразени с коронавирус, са в стабилно състояние, на други двама се очакват пробите, като те са настанени на втори етаж. Взети са мерки, за да няма контакт с болните. Отново апелирам със затопляне на времето да няма струпване на хора в паркове и градинки. В противен случай ще се наложи те да бъдат санкционирани”, обяви още Паунов.

Градоначалникът доуточни, че 75 са поставените под карантина в момента в община Кюстендил. На 135 е изтекла. Сред тях е и пулмологът д-р Попов, защото при приема на първия пациент, болен от COVID 19, е бил без защитни облекла.

Краси Ценкова