Съкращават 301 работници от „Стомана индъстри” след 23 април

Масови съкращения на работници започва „Стомана индъстри” – Перник. Предстои освобождаването на 300 работници и служители. В публичното пространство излезе информация за съкращаване на над 1 000 души, за което от ръководството на дружеството отрекоха.

Запитана дали е вярно, че заради свиване на производството и търсенето на продукцията, свързано с разпространението на коронавируса, ще бъдат съкратени 1200 души, сътрудникът на изп. директор на предприятието Илиева отговори: ”Няма такова нещо. Ще бъдат съкратени 300 човека. Това не е във връзка с коронавируса, а с икономическите фактори в предприятието”. От дружеството не дадоха отговор на въпроса от кога започват съкращенията и какви работници или служители ще се съкращават. „Само това, което вече съобщих, мога да кажа”, лаконична бе Илиева.

„В Бюрото по труда в Перник има уведомление за предстоящи масови съкращения в „Стомана индъстри” на 301 човека. Внесено е на 23 март и по закон съкращенията трябва да започнат най-рано след един месец. Т. е. след 23 април. Не мога да коментирам

какви работници или служители ще бъдат освободени. Мога да кажа какво сме предприели ние. Уведомихме Инспекцията по труда, Агенцията по заетостта, община Перник, НОИ, Националния институт за помирение и арбитраж”, каза диркторът на бюрото Росен Симеонов. От ведомството подчертаха, че това е единственото уведомление за предстоящи масови съкращения, постъпило там.

Официалното съобщение на „Стомана индъстри” до институциите гласи: „Намаленото търсене на стомана и свръхкапацитетът в световен план за стоманодобивната индустрия, както и някои други развои на международните пазари (търговски войни в различни региони, вносни мита и др.) създават неблагоприятна бизнес среда, което води до значително намалени обеми и натиск върху цените на продуктите и големи загуби”.

Междувременно в стания във в. „Капитал” се казва, че търсенето на стомана започва да намалява още в края на 2018 г. „От една страна, автомобилната индустрия, която е голям потребител, се пренасочи към електрически коли, където се използват много по-малко черни метали, а и като цяло производството на автомобили се понижи. От друга страна, вносът от трети страни с по-ниски производствени разходи и без разходи за въглеродни емисии до голяма степен измести европейското производство, при и без това свито търсене”, пише „Капитал”.
Според вестника до рестриктивните мерки се стига и заради поскъпването на електроенергията и високите цени на въглеродните емисии, които значително увеличили разходите за производството и понижили конкурентоспособността на продукцията. В статията се казва още, че по данни от АПИС към края на 2019 г. осигурените в „Стомана индъстри” са 1175 души.

„Тежкото решение идва, след като през 2018 г. компанията отчете силни резултати с ръст на общите продажби от близо 30% и втора година на плюс след серия от загуби. Пазарът през миналата година обаче явно е заличил тази преднина. Резултатите за 2019 г. още не са публикувани. Отчетът на собственика обаче – гръцката Viohalco, показва, че приходите на групата от стоманодобивния й бизнес, който включва общо шест завода, са намалели с 11% до 815.6 млн. евро през 2019 г.”, посочва се в материала.

По темата работи Юлияна КОЛЧАКОВА