Кметът Владимир Москов призова лекари от болницата в Гоце Делчев да оттеглят своите оставки

Ние, като общинско ръководство няма да допуснем в никакъв случай затваряне на МБАЛ „Иван Скендеров“, заяви градоначалникът

 

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов помоли лекарите от местната болница да помислят отново и да оттеглят своите предизвестия за напускане. Това стана в специално изявление на градоначалника, разпространено в медиите. Припомняме, лекарите, които искат да напуснат лечебното заведение бяха подали своите предизвестия преди месец. Мотивът им е, че не са съгласни с начина, по който се ръководи болницата и настояват то да бъде сменено. Лекарите, които напускат са от родилното, хирургичното, вътрешното и детското отделение.

Ето какво се казва в изявлението на кмета на Гоце Делчев:

Владимир Москов

„С тревога и разочарование следя един наистина много важен въпрос не само за община Гоце Делчев, но и за целия Гоцеделчевски регион. Ситуацията в МБАЛ „Иван Скендеров“ е обект на множество обсъждания и коментари в последните два месеца. За голяма част от тези разговори съм бил инициатор лично аз, воден единствено от желанието си да бъде разрешен възникналия спор между част от лекарите и управителя на здравното заведение. До този момент обаче, не видях желание за компромис, а единствено поставяне на условия и нагнетяване на напрежение.

Дълбоко уважавам всички онези лекари, които са подали своите предизвестия за напускане. В техните ръце години наред е бил животът и здравето на нас, нашите родители, нашите деца, близки и приятели, за което им благодаря. Точно поради тази тяхна всеотдайност и хуманност, която е в основата на лекарската професия, не мога да разбера настоятелното им искане проблемът да бъде решен точно сега, в този толкова труден момент. Няколко пъти ги призовах да оттеглят своите оставки, за да положим заедно необходимите грижи за хората от нашия край в този извънреден за страната ни момент – да гарантираме тяхното спокойствие и сигурност. Искам още веднъж да ги призова за това – оттеглете своите предизвестия, защото желанието ви за напускане е изцяло доброволен и едностранен акт. Не е сега моментът да решаваме един такъв въпрос, който е изцяло породен от липсата на желание за компромис. За решаването на такива казуси е нужно време, изслушване на всички страни и готовността им да направят отстъпки в името на хората в Гоце Делчев.

Ние, като общинско ръководство няма да допуснем в никакъв случай затваряне на болницата, каквито спекулации има в последните дни. Нашето желание е работата и обслужването в нея да се подобрят с помощта на всички, които искат и милеят за това. Убедени сме, че в нашата болница са нужни реформи, но те могат да се случат само с общите усилия на всички заинтересовани страни. Искаме да предлагаме по-добра и качествена услуга, повече заболявания да намират своето лечение тук, при нашите специалисти. Сигурен съм, че това е желанието и на управителя, и на лекарите, но най-вече на самите пациенти.

Вярвам, че нашите уважавани съграждани ще покажат своята отговорност като лекари и като част от обществото в района, което има нужда да получи добри грижи и спокойствие в здравното заведение.

Никой няма полза от манипулации, всяване на страх и паника. Всички имаме нужда от добър пример, човешко отношение и отговорност към поетите ангажименти. Искам да вярвам, че всички страни в този конфликт много ясно осъзнават, че в момента страната ни е изправена пред много тежка ситуация, каквато не е имало в новата ни история. Всички други проблеми могат да отидат на втори план и тяхното разрешаване да бъде на дневен ред тогава, когато излезем от извънредното положение, в което се намираме.

Вярвам в отговорността и вярната преценка на всички лекари и медицински сестри, така както съм убеден в техните професионални и човешки качества”, казва Владимир Москов.