Британската кралица заяви, че Обединеното кралство ще успее в битката срещу пандемията от коронавируса в рядко обръщение към нацията на фона на съобщенията за пореден рекорд жертви, достигнали почти 5 000 жертви.

„Изправяли сме се пред предизвикателства и преди, но това е различно“, отбеляза Елизабет Втора. „Този път ние сме заедно с всички нации по света в общо усилие, като използваме големия напредък на науката и инстинктивния ни стремеж да се излекуваме“, допълни британският монарх. Тя благодари на хората, че спазват разпоредбите на правителството да си седят у дома и на всички, „които се обединиха, за да помагат на останалите“. Кралицата благодари и на ключовите работници, като посочи, че „всеки работен час ни приближава до връщането към нормалните времена“. И 93-годишната кралицата изрази оптимизъм в нейния призив:

„Заедно ние се борим с това заболяване и искам да ви вдъхна увереност, че ако останем обединени и непоколебими, тогава ще го победим“.

Това бе едва петото извънредно обръщение на кралицата към нацията през 68-те години на трона.

По-рано министърът на здравеопазването Мат Ханкок призова хората да спазват по-стриктно социалното дистанциране след като заради хубавото време все повече хора започнаха да излизат от домовете си./БНР