Отменя се засаждането на фиданки от ученици на ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник

От РИОСВ разказаха за защитена местност „Вековна букова гора” в село Граница, която се състои от 150-годишни дървета

Съвместна инициатива с ученици от ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник за засаждане на фиданки в седмицата на гората, се отлага, съобщиха от РИОСВ. Причината е извънредно положение във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса у нас. На страницата си във фейсбук обаче от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Перник разказаха за защитена местност „Вековна букова гора”.
Тя се намира на територията на ДЛС ”Осогово”, РДГ – Кюстендил, в близост до манастира „Свети Лука” в с. Граница. Насаждението се състои от 150-годишни букови дървета, от естествен произход и попада в териториалния обхват на РИОСВ-Перник.Вековната букова гора съхранява изключително богато биоразнообразие и е дом за множество редки видове. Забранени са лесовъдските мероприятия и каквато и да е човешка намеса в естествения ход на природните процеси с цел запазване биоразнообразието и естествените екосистеми.
Вековната гора представлява една типична естествена букова гора във фаза на старост. За да се формира една стара гора, природата трябва да бъде оставена да следва естественото си развитие в продължение на векове без съществена човешка намеса.
Средната височина за бука тук е 25 м. и среден диаметър на дърветата 38 см. Срещат се обаче и екземпляри от порядъка на 35 м. височина и достигащи до 1 м. в диаметър.
Природната забележителност е обявена за защитена местност със на 14.11.1995 г. с цел опазване на букова гора на площ 13 дка.