Болницата в Гоце Делчев в двойна криза заради Covid-19 и напускащи лекари

Преди месец 14 лекари от общинската болница в Гоце Делчев подадоха заявления за напускане. Шестима от тях са завеждащи ключови отделения и срокът на техните предизвестия е тримесечен.   Актът бе мотивиран с несъгласие с „авторитарното и некомпетентно“ според медиците управление на здравното заведение. Те заявиха, че биха останали, само ако общината като принципал не освободи управителя д-р Владислав Улевинов чрез свикване на извънредна сесия.

Напрежението в общинската болница към днешна дата не е овладяно.

Още по-тревожен е фактът, че голяма част от недоволните лекари са ключови специалисти в битката срещу коронавируса. Интензивното отделение остава само с един реаниматор. Един е и специалистът по инфекциозни заболявания. Докато двата враждуващи лагера в здравното заведение взаимно се обвиняват в политически пристрастия и инат, близо стохилядното население от района си задававъпроса кой ще се бори за живота в тази тежка ситуация.

Опитите на местната власт да потуши конфликта се сведоха до това, че осемте лекари, чиито предизвестия изтекоха вчера, са подали заявления за тяхното замразяване докато трае извънредното положение. Това обаче не спаси трима от тях, които бяха най-яростна опозиция на управителя д-р Улевинов.

12 общински съветници са внесли искане да се свика извънредна сесия на Общинския съвет,

която да разгледа казуса с управителя на болницата, каза пред “Хоризонт” часове преди да разбере, че е освободен хирургът Иван Канелов. Той е песимист за провеждането на подобна сесия. „Обществото не си дава сметка, че ние не желаем да напуснем, а желаем този човек да си отиде. Ние сме хора, които сме отговорни, имамемного опит в лечението на болните и искаме да помогнем в тази „чума”, която ни връхлетя, но с този човек не може да стане.” Има петиция с над 6 хиляди подписа в подкрепа на лекарите, поискали освобождаването на Владислав Улевинов, съобщи д-р Канелов. „Ние не желаем да разочароваме тези хора и да ги предадем. Ние ще останем да ги лекуваме. Мен навсякъде ще ме вземат. Не звучи хвалебствено. Всеки един колега има своята квалификация, своя път. Гоце Делчев трудно ще намери такива хора”, коментира хирургът.

Можем само да гадаем дали завеждащите отделения, чиито предизвестия изтичат след два месеца, днес ще отидат на работа, или ще си вземат отпуск – платен, неплатен или болнични. Управителят на общинската болница д-р Владислав Улевинов уверява, че не е преставал да мисли как да се справят с извънредната ситуация заради пандемията и за възможностите на лечебното заведение да отговори адекватно.

„Този процес на сътресения, който витае в лечебното заведение, с нарушения микроклимат от няколко месеца, в който част от колегите имат някакви претенции, подбудени от някои задкулисни действия на параполитически фигури в общинския съвет, е изцяло тяхно решение – за подаването на предизвестие.”

Улевинов определя предизвестията като представени с „изцяло ултимативен характер”.

На въпрос колко точно заявления за напускане е подписал след изтичането на срокове, Владислав Улевинов отговаря с „Достатъчно”. „Става въпрос за един цирк с извиване на ръце”, казва управителят на болницата в Гоце Делчев, според когото разбунтувалите се лекари са били „въвлечени в един план, който се оказва неуспешен”./БНР, репортаж на Кети Тренчева за предаването ”Преди всички”