Треньорът на ФК „Банско” Георги Галчев: Нека да се запазим като хора, а след това да мислим за връщане на терените

Наставникът на мъжкия футболен отбор на „Банско” Георги Галчев говори пред „Вяра” по актуални теми, вълнуващи спортната общественост:
– Как протича подготовката на футболистите в домашни условия? Каква връзка поддържате помежду си?
– Единственият начин за връзка между мен и футболистите е по телефона. Разменяме мнения около индивидуалната подготовка. Давам им допълнителни препоръки. Честно казано, футболистите поддържат някаква форма най-вече от физическа гледна точка. Карантинният период протече, но дано последният определен бъде окончателен. Все пак да видим какви решения ще вземат във футболната централа.
-Какво е мнението ви за различните варианти за продължаване или не на настоящото първенство.
-При всички положения вариантът сряда-събота няма да е удачен. Трябва, след като се върнем отново на терена, най-малко две седмици да направим всичко възможно да подготвим физически футболистите и след това игра с топка. Едва след това може да се мисли за доиграването на останалите 15 мача, което ще е най-малко поне два месеца. За варианта сливане на старото и стартиране на новото първенство, т.е.общо 30 мача-не виждам как може да се случи. Нужно е най-малко поне 20-ина дни пауза и тогава вече да се мисли за старта на следващото първенство. Няма да е справедливо да се премине на варианта определяне на първенеца в групата на база моментното класиране. Прави са колегите от „Септември” (Симитли), които са само с 1 точка по-малко от временния водач – пернишкия „Миньор”,  които са с изигран един мач повече. Редно е да се изиграят еднакъв брой срещи и тогава да се види кой ще е отборът, добил право за участие във втора лига. Очаква се и затруднение от финансова гледна точка в клубовете, които разчитат на външни спонсори. В момента виждаме какво се случва в икономиката на страната и като нямаш печалба какво можеш да заделиш.
-Как стоят нещата при вас по отношение на заплатите по време на пандемията?
-Очаква се сбирка на УС, за да се реши този въпрос. Надявам се да нямаме проблеми и веднага след вдигане на забраната да заработим с пълна пара и да върнем отбора в  таблицата там, където му е мястото.
-Какъв е вашият призив към ръководители, треньори и футболисти?
-Нека да се запазим като хора, а след това да мислим за връщане на терените.

Ташко СУЛЬОТОВ