Старши треньорът на „Ботев” (Ихтиман) Валери Свиленов: Най-справедливо е първенството да се доиграе

Валери Свиленов е роден на 14 юни 1985 година в Ихтиман. Първите си стъпки във футбола прави в местната школа при треньора Георги Караджов. Последният, имайки предвид качествата му,  привиква Свиленов на 15-годишна възраст в
мъжкия отбор на поста централен защитник. Година по-късно Валери Свиленов е приет в школата на „Локомотив-101”, където се събира с петричките футболисти – вратаря Серафим Калински и полевите играчи Щерю Димитров и Петьо Динков, които
по-късно обличат фланелката на „Беласица”.  Престоява три години в „Локомотив-101”, след което се завръща отново в „Ботев” в Ихтиман.

По-късно играе в отборите на „Хебър”  в Пазарджик и „Монтана”, преминава през още няколко отбора и накрая завършва футболната си кариера в Ихтиман.

От 2010 година се захваща с треньорска дейност в родния си клуб, където е и в  момента. За кратко време е бил треньор в отборите на „Спортист” (Своге) и „Конелиано”. Свиленов с удоволствие отговори на зададените му въпроси, интересуващи спортната общественост в момента:

-Г-н Свиленов, как протича подготовката на вашите възпитаници по време на пандемията заради коронавируса?

-Поддържам връзка по телефона, но в интерес на истината нашите футболисти са от София и не мога да си представя как и къде тренират индивидуално. При това положение ще чакаме отмяната на извънредното положение и да започнем сериозни занимания на футболния терен. Засега трябва да почиваме до 13 май и ако това нещо издържи, аз смятам, че след сериозна подготовка с футболистите може да се стартира на 1 юни. Оставащите 15 мача, според мен, може да приключат максимум до края на м.юли, без да натоварваме момчетата в цикъл сряда-събота.
-Разиграват се различни варианти за приключване на първенството. Един от тях е да се играят мачове между първите четири, друг е без доиграване да се обяви първенецът на база моментното класиране. При това положение отбори като „Септември” (Симитли), които са само с една точка след „Миньор” (Перник), реагират, след като са играли мач по-малко.
-Напълно са прави от клуба в Симитли. Според мен ще реагират и отборите в дъното на таблицата, защото там разликите са минимални и при директен двубой ще си разменят местата в таблицата. Засега сигурния изпадащ е „Перун”, но втория ще бъде определен измежду „Марек”, „Балкан” и „Рилски спортист”.
-Какво мислите за сливане на старото и новото първенство?
-Това не бива да се допуска. Трябва да има пауза поне от 15 дни, за да може отново с леки занимания да се пристъпи към новото първенство. По този въпрос говорих и с други колеги от трета лига, които смятат, че това е най-удачният вариант.
-Какви са очакванията ви за доиграване на 15 кръга от настоящото първенство?
-Надявам се от началото на юни да се възобнови първенството и да се доиграят мачовете до края на юли без цикъла сряда-събота.

 

Ташко Сульотов