Общинската управа в Перник обмисля обновяване на мемориалния комплекс на миньорския труд

В годините на преустройството паметникът е изоставен и се превръща в свърталище на наркомани

Ръководството на община Перник обмисля обновяване на мемориалния комплекс на миньорския труд в центъра на града и превръщането му в културен център, съобщиха от институцията.
Мемориалът е изграден на централния площад “Кракра”. Черният мрамор, външното оформление и вътрешното пространство на комплекса пресъздават тектониката на въглищните пластове и условията на труд под земята.
Във вътрешното пространство са разположени девет скулптурни композиции с общо тегло 30 тона. Скулптурите показват сцени от работата на миньорите.
Мемориалният комплекс е открит на 18 юни 1982г. Той е създаден от творчески колектив – скулпторът Секул Крумов, архитекти и инженери – и представлява оригинален архитектурен акцент в централната градска част.
В началото на 90-те години на ХХ век мемориалът е затворен. През 2008г. започват опити за съживяването му, като общинската управа насочва усилията си към превръщането на уникалния архитектурен паметник в притегателно място за културни прояви. Тук са провеждани литературнни вечери, концерти, изложби и други камерни културни прояви.
Сега се водят разговори с експерти относно обновяване на композицията и възможностите й за превръщане в туристическа и културна забележителност, казаха от общината