Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

ова обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

„От началото на извънредното положение до сега имаме 61 644 лица, които са подали заявление като търсещи работа. Това са безработни лица, хора освободени от работа, хора които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистразция с цел получаване на помощи”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в МС.

От тях 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, а 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение.

„За последните 20 дни колегите от бюрата по труда са обработили над 103 000 различни заявления. Всички срокове действат автоматично и се удължават автоматично. Хората с изтичащ ТЕЛК или НЕЛК, така и тези, които имат право да ползват различни социални помощи, трябва да знаят, че сроковете са удължени до края на извънредното положение. Не е нужно да ходят в съоветните служби“, поясни Сачева.

„Средно в бюрата по труда трябва да се обслужват около 4000 души дневно. Надявам се да проявим разбиране към извънредното натоварване, на което те са подложени. Във всички областни градове ще бъде осигурена полиция, която да следи за реда по време на опашките. В много от градовете открихме и допълнителни офиси, за да могат хората да се обслужват максимално бързо. Безработните могат да ползват различни консултации за издаване на служебни бележки и възстановавяне на регистрации”, поясни министърът.

„В момента колегите приемат заявления по постановлението за мярката 60/40. Приемат се и заявленията за обезщетение към НОИ. Всички документи в бюрата по труда могат да бъдат подавани електронно или по пощата. Заявленията могат да бъдат свалени от интернет страницата на Агенцията по заетостта, да се попълнят и да се изпратят. Имаме възможност да направим служебен контрол на данните, които са подадени в заявлението. Още веднъж призовавам тези, които могат, да не идват на място. За съжаление, броят на хората, които използват електронни услуги е много малък – става въпрос за едва 3 %”, обясни Деница Сачева.

На брифинга стана ясно, че до момента от НОИ са отпуснали 15 404 лв. За парични обезщетения. „Средният размер на обезщетенията е окооло 650 лв.“, каза Сачева.

„Всички, които работят в селското стопанство в този период, могат да получат едновременно обезщетение и възнаграждение. С министър Танева сме инфромирали земеделските производители да ни подават всички свободни места при тях, за да можем да насочим хора“, каза още Сачева.

„Вече сме започнали раздаването на храни от първа необходимост. Над 41 000 души ще получат продукти. За програмата „Топъл обяд“ са предвидени над 5 милиона лева”, заяви министърът.

„По отношение на мярката 60/40 до вчера заявленията са 873 за 12 455 работници и служители.  Очакваме да бъде публикувана промяната в Закона за извънредното положение.  Започваме работа още днес по промени на постановлението на МС. Съгласно решението на НС държавата  поема 60 % от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60 %, които са за сметка на работодателя”, каза още министърът на труда и социалната политика.

„Всички служители, които са на първа линия – социални работници, служители в бюрата по труда и др. ще получат допълнителни възнаграждения.  Броят им е около 6100.  По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  сме направили съответните разчети. Разполагаме с около 300 милиона лева. Те ще бъдат насочени към последващи  мерки за подкрепа на пазара на труда“, каза още Деница Сачева./НОВА