Такса „коронавирус“ не била първото нарушение на консула ни в Хага

Събирането на такса „коронавирус“ не е първото нарушение на консула ни в Хага, стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерския съвет.

От Министерство на външните работи получили сигнал на 6 април, че консулът самоволно е въвел такава такса от 5 евро за българи и 10 евро за чужденци. На следващият ден министър Захариева е получила доклад от три страници, от който е станало ясно, че това не е първото нарушение на дипломата.

Според обясненията на консула, той е събирал такса, за да осигури предпазни заграждения пред консулската ни служба в Хага.

„Това, е крайно недопустимо, а и консулската ни служба е ремонтирана през 2019 година. Посланикът ме информира, че са предприети действия за загражденията – наем на временни прегради, но какъвто и да е мотивът, това е нарушение на закона“, възмути се Захариева и обясни, че в консулските ни служби са взети всички мерки за предпазване на българските граждани, а работата им е ограничена само при спешни случай, затова и такса „коронавирус“ е събрана само от двама души.

„Ако има други, на които е събрал така, да се свържат с нас и тя ще им бъде възстановена“, призова външният ни министър, която уточни, че с външно министерства са се свързали граждани, които са имали проблеми с консула ни.