Свещеници от Благоевград призовават миряните да останат по домовете си за предстоящите празници

Свещеници от Благоевград призовават миряните да останат по домовете си за предстоящите празници. За тези, които все пак искат да посетят храма е създадена организация за тяхната безопасност, каза за БТА отец Андон Шавулев, който е председател на най-големия храм в Благоевград – “Въведение Богородично”.
Тази неделя е Цветница /Връбница/, а свещениците от храма, заедно с общината и Областната дирекция на МВР са създали организация, за да могат вярващите да участват в молитвите и ритуалите, посочи той. В църквата ще бъдат само свещеници и служители, всичко останало ще бъде изнесено извън храма. Последованията, които са по-особени, както е на Цветница, когато се раздава върба на вярващите, ще се направи в подхода към черквата, където има достатъчно пространство, за да се избегне струпване на хора.
През предстоящите празници ще бъдат спазени всички разпоредби, дадени от властите и Националния оперативен щаб, посочи отец Петър Стефанов, който от години служи в храм “Въведение Богородично”. Той допълни, че водещо в този момент е да се запази животът на всеки един човек. Свещи ще бъдат продавани извън храма, на открито, свещниците също ще са разположени извън църквата. При галерия “Свети Лука”, която се намира в близост до църквата, има достатъчно място, където хората да минават, да запалят свещ и да се оттеглят, без да се струпват, обясни отец Петър Стефанов. Свещеници и служители към храма постоянно ще следят дали се спазва разстояние от поне метър между хората по време на изнесените ритуали, както и за това дали носят маски, каза още отец Петър Стефанов. Той призова миряните, които се готвят за свето причастие на Цветница, да го отложат. “През следващата седмица всеки ден има Света литургия, а тогава няма да има струпване на хора и могат да се причестят”, посъветва той.
Все пак свещениците приканиха вярващите да останат по домовете си през предстоящите светли празници. Тези, които все пак решат да отидат до храма, нека да носят маски и да спазват разстояние един от друг, за да предпазят себе си и околните, допълни отец Андон Шавулев.