Инспекцията по труда разпореди: Собственикът на „Май Пикус” да изплати дължимото на работниците си в Дупница

100 шивачки в италианската фабрика за обувки протестираха заради неизплатени заплати

Работнички в италианската фабрика за обувки в Дупница протестираха заради неизплатени заплати. 100 шивачки от фирма „Май Пикус” ЕООД отказаха да се включат в производството, въпреки че бяха на работните си места, в знак на несъгласие със забавянето на февруарските им възнаграждения.

„Бяхме в цеха, но не седнахме зад машините, защото все още не са ни изплатили заплатите за февруари. На датата за изплащане получихме само по 200 лева. Те не стигат да си покрием сметките за ток, вода! С какво да живеем? И за какво ходим на работа?”, каза една от протестиращите.

Днес, сряда (08.04.), на място бе екип на Инспекцията по труда в Кюстендил, който е извършил проверка относно спазването на трудовото законодателство. Проверявано е и спазването на мерките, свързани с извънредното положение, като актуализация на оценката на риска, ползване на наплатен отпуск и т.н.
„Дружеството работи с около 100 човека. Наистина има забавяне на заплатите. Работодателят е изплатил част от февруарските заплати, които дължи в края на м. март. Направихме предписание в най-кратък срок да бъдат изплатени останалите суми. В сградата са 2 фирми, като собствениците им се стараят да запазят работните места. Съобразяват се с извънредното положение, но имат трудности с доставките на материалите и преводите на парите”, каза директорът на инспекцията Валентин Златински.
Както е известно, минималната глоба при неспазване на предписанието е 1500 лв., като може да стигне до 15 000 лв.
Наша проверка установи, че фирмата е наследник на дружество „Евростайл”, като през годините името неколкократно е сменявано. Фирмата е свързана с италианския бизнесмен Клаудио Мароки – собственик на някогашната „Еврошуз”. Цехът се намира в помещения на „Еврошуз”, където работи и „Саймон 2016” – друга фирма за производство на саи за обувки.
Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на „Май Пикус” ЕООД е Джузепина Галиарди, а управител – Емилия Йорданова. Дружеството е регистрирано в София.
Запознати с дейността на фирмата отбелязват, че проблемите действително са заради кризата, свързана с пандемията.
Досега в тази фирма по това време не е имало проблеми със заплатите. Обикновено закъсняваха през юни, юли и най-вече през септември, когато се сменят производствата и моделите”, коментира известна синдикалистка в града.
Стана ясно обаче, че синдикатите са загубили влиянието си във фабриката не по тяхна вина.

Юлияна КОЛЧАКОВА