Общият брой на заразените с Covid-19  у нас е 611 . Увеличението спрямо вчера е с 5,2 процента. Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

От вчера са направени проби по методНовоустановените случаи са 30, от които 18 са в София. В Кюстендил са 4, в Сливен – 2, в Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и в Добрич има по един.

От общия брой на случаите 341 – 56% са мъже, а  жени са 270  – 44%.

Най-младият пациент е на една година, а най-възрастният –  на 90 години.

Заразените сред медицинския персонал са 33-ма души  – 5,4 процента. Има един нов случай – жена на 62 години, лекар-интернист, без данни за контакти с пациенти, по-скоро става въпрос за външно заразяване.

Излекувани са 48 пациенти. Шестима нови –  трима мъже от ВМА, трима от Пазарджик  и една медицинска сестра от Пещера. В Пазарджик сред излекуваните е жена на 70 години.

Сред оздравелите 31 са мъжете и 17 са жените. Средната им възраст е 47 години.

Починалите от инфекцията са 24 – 3,9 процента от установените случаи, средната им възраст е 65,2 години. Във вчерашния ден има един смъртен случай – в Шумен е починал мъж с Covid-19 и придружаващо тежко заболяване, карцином на белия дроб.

233 са хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция. 27 са в интензивните отделения.

Най-големият брой пациенти, приети в болница с коронавирус са в София – 146 хоспитализирани, като 20 са в интензивни отделения.

В Пловдив са 17, като 4 са в интензивни отделения, Кърджали  – 6 , сред които има 1 в интензивно отделение, в Пазарджик има трима хоспитализирани, един в интензивно отделение.

От Националния оперативен щаб отчетоха, че 99 % от направените антителни тестове за коронавирус на 1016 служители на МВР са показали отрицателен резултат.

За три от случаите ще бъдат направени допълнителни тестове, уточни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев./БНР