БНТ ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, каза премиерът Бойко Борисов

Българската национална телевизия ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, за да може да се гледат литургиите и имам уверението на владиците, че техните помощници ще помагат на полицаите за създаването на ред при предстоящите служби. Това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, след като се срещна в Синодалната палата с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод.
Целта е литургиите от катедрали и църкви да могат да бъдат предавани на живо и хората да ме послушат и да си останат вкъщи на великденските празници, и гледайки владиката, патриарха, да се помолят, за да минем тези празници, в карантина, по този начин, каза министър-председателят. Той призова от името на правителството и от Националния оперативен щаб, при тези мерки срещу коронавируса, само крайно нуждаещите се да отидат в храмовете, както това беше разрешено на хората – да ходят до магазина, до аптеката, да се ходи на работа или до банката. “Така тези само, които имат истинска нужда да отидат до църквата, до манастира, и имам уверенията на владиците, че техните служители ще помагат на полицаите за създаването на ред. Заедно със Синода, с духовенството, да направим необходимото за тези, които не искат да се предпазват”, коментира премиерът Борисов каква ще е организацията за предстоящите служби за празниците.
Свещениците заедно с полицията ще направят план за всяка църква и манастир, за да се гарантира сигурността на вярващите и да се създаде необходимият ред, само за тези, които действително, нуждата им да отидат, е по-голяма от страха от коронавируса, каза премиерът. Той призова за предстоящите богослужения всички да носят защитни маски, да се почистват храмовете и да се спазва дистанцията между хората./БТА