Треньорът на „Вихрен“ Здравко Лазаров: Футболното първенство трябва да се доиграе и най-достойният отбор да влезе във втора лига

Здравко Лазаров е роден на 20 февруари 1976 година в гр.Септември, област Пазарджик. В кариерата си като футболист е играл като халф и нападател в отборите на „Локомотив“ (Септември), „Янтра“, ЦСКА, „Миньор“, „Левски“ (София), „Славия“, „Коджаелиспор“ (Турция), „Газиантепспор“ (Турция) и „Ерджиесспор“ (Турция).

През пролетта на 2008 г. играе в „Шинник“ (Русия), а от септември 2008 г. е футболист на ЦСКА.  В “А” ПФГ има 142 мача и 40 гола. В “Б” група има 51 мача и 23 гола. За „Левски“ е изиграл 10 мача и е вкарал 1 гол за купата на страната и 3 мача с 3 гола в турнира за Купата на носителите на купи, за „Славия“ има 5 мача и 3 гола за купата на страната. Вицешампион през 1999 г. с отбора на „Левски“. Носител на Купата на Турция през 2002 г. с „Коджаелиспор“. За националния отбор има 33 мача и 3 гола. Участва и в трите мача на ЕП’2004 в Португалия. В момента е старши треньор на мъжкия отбор на „Вихрен“ Сандански.
Той е поредният треньор на отбор в ЮЗ трета лига, изразяващ мнение около въпросите, вълнуващи спортната общественост в момента.
-Как протича подготовката на футболистите от „Вихрен“ в момента?
– Дал съм програма на момчетата  за подготовка и се надявам да я спазват.  Оставям нещата на тяхната съвест.
Вярвам, че всеки се опитва да прави нещо и изпълнява указанията, които им давам.
-Каква е ситуацията в отбора?
–Допреди да ни разпуснат, всичко беше както трябва-и като организация, и като финансиране. Засега нищо не се знае.
-Говорихте ли за заплащането?
– Не, не сме. Но доколкото познавам нашия президент Константин Динев,  нещата би трябвало да продължат, както бяха. Но кой може да каже какво ще се случи? Нещата се променят всеки ден.
– Трябва ли да се доиграе сезонът у нас?
– Ние искаме да се доиграе, защото сме замесени в битката за професионалния футбол. През зимата направихме добри трансфери, стегнахме още повече редиците.
Имахме нещо предвид, но вижте какво стана… Изиграхме два кръга и спряхме. А нашата група е най-интересната. Четири отбора се борим за промоция – ние, „Миньор“, „Септември“ от Симитли и „Спортист“ от  Своге. Няма да е честно, ако кажат – край на сезона, но какво да правим. Не зависи от нас. Каквото реши федерацията, това е. Трябва да се съобразим. Всеки от четирите отбора има своите шансове и амбиции. Битката е оспорвана и равностойна и затова е хубаво да се доиграят
мачовете. Четирите тима не отстъпваме по нищо на някои отбори във Втора лига в момента.
-Очакваш ли фалити на клубове?
– Не е изключено. Много важно е финансово кой как ще издържи. Болшинството
клубове са общински, а там, където има собственици, бизнесите им може да са засегнати. Така че ще е трудно. Това положение обаче донякъде може да има и положителен ефект, защото клубовете все повече ще се обърнат към местни таланти
и футболисти от български отбори. Да, не може без чужденци, но те трябва да са с две класи над нашите, за да могат да вдигнат нивото на българските отбори от различните лиги.
– В елита как очакваш да се развие битката?
– Там всичко е ясно. Както и да се доиграе шампионатът, първи е ”Лудогорец” и няма как да бъдат застигнати. Те  са много напред в развитието си спрямо другите. Остава битката второто и третото място. Изпадащият също е ясен. Трябва се види как ще се процедира с баражите и влизащите от Втора лига.

 

Ташко СУЛЬОТОВ