8 фирми от Дупнишко освободиха всичките си служители и работници

Наташа Илиева
  • Без работа останаха 140 души, 60 от които от дървообработващо предприятие в Мурсалево

  • Към момента 55 работодатели са подали заявления за подпомагане по мярката 60/40 за 547 работници и служители

 

Осем фирми на територията на Дирекция “Бюро по труда”-Дупница са освободили всичките си служители и работници заради прекратена в извънредното положение дейност, съобщиха от ведомството. Сред тези фирми са три хотела в Сапарева баня, две автокъщи и една шивашка фабрика в Дупница, както и дървопреработвателно предприятие в кочериновското село Мурсалево. Работните си места са загубили 140 човека, 60 от които от дървообработващата фирма. Всички те са се регистрирали на трудовата борса.

Близо 230 са регистрираните в бюрото безработни за първите две седмици на извънредното положение. Има и такива, които търсят допълнителни работници. Едната е набира 36 шивачки за производство на предпазни маски, а другата дървообработваща.

Както писахме вече, кризата заради пандемията удари предимно преработващата промишленост, строителството, търговията, транспорта, хотелиерството, ресторантьорството и туризма, културата, спорта и развлеченията. Сред най- засегнатите професии са сервитьори, готвачи, строителни работници, шивачи, продавач-консултанти, общи работници в промишлеността.

„Като безработни са се регистрирали и хора, завърнали се от чужбина. Само до 31 март са трима души, но бройката се увеличава”, каза директорът на в Бюрото по труда Наташа Илиева.

Към момента 55 работодатели са подали заявления за подпомагане по мярката 60/40 за 547 работници и служители.

Припомняме, че дирекцията обслужва общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново, и Рила.

Юлияна КОЛЧАКОВА