Откриха основи на антична сграда в Рила

Монета от IV век сред находките

 

Антично селище откриха работници при ремонт на колектор в община Рила преди седмица, съобщиха от пресслужбата на общината. Руините тепърва ще се проучват и датират. Археологът Антонио Траянов предполага, че при изкопните дейности са се натъкнали на основите на антична и късноантична сграда вероятно от II век. В изкопа личат ясно основите на сграда, като е разкрита стена, изградена от тухли и камък. Видимо зидът е към 1,5 м, но не са си позволили да копаят повече. Ясно личат части от варова мазилка, има и много добре запазена керамика – части от покривна конструкция. Намерена е и монета от IV век, може би има и други, но не са си позволили да търсят повече.

Снимки: btvnovinite

Според Антонио Траянов има вероятност да има антично селище, защото местността се казва Сарая, освен това свидетелства за наличие на древно селище дават основателите на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек.

За находката своевременно са уведомени Министерството на културата и Регионалният исторически музей в Кюстендил, обясниха от общинската управа.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА