Раздадоха 250 л пролетен курбан на долнобанци

По стара отколешна традиция на Светли петък – първият след Великден, когато Православната църква отбелязва празника Живоприемни източник, долнобанци и гостите на рилския град се стичат в подножието на хълма Градището.

Тук от незапомнени времена блика вода с животворна сила от аязмото, тук е параклиса и новата църква, носещи името на Света Преподобна Параскева Петка Търновска.

Християните от Долна баня и селищата от района от векове почитат Светицата като своя закрилница и покровителка и така това свято място през годините за много поколения се е превърнало в храм за молитва, почит и уважение, както и любимо място за разходка и отмора.

И тази година традицията бе спазена, въпреки извънредното положение, спазвайки санитарно-хигиенните изисквания и социално дистанциране, десетки миряни присъстваха на тържествената Света Литургия. Също така имаше водосвет и литийно шествие, отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и свещеник Емануил Димитров.

Осветен бе и 250 литровия пролетен курбан – чорба, който бе раздаден на миряните за здраве и благополучие в семействата.

Заради пандемията от коронавируса тази година курбанът бе специално приготвен от персонала на кухнята в Домашния социален патронаж с главен готвач Кирил Драганов по решение на църковното настоятелство и на кмета на общината Владимир Джамбазов. Така всеки присъстващ на празника на Света Петка получи по едно бурканче с вкусна чорба и с голяма благодарност към всички, които са се потрудили за приготвянето на традиционния курбан.

Благодарности и към благочестивите християни, които дариха жертвени животни , продукти и подправки за готвенето: Венетка Банаджийска, Ивайло Попов, Димитър Стойнов, Димитър Костадинов – Занов и десетки още миряни.

Много са легендите и преданията за избора на това място да се построи дом на Света Петка. Една от тях разказва, мощите на Светицата са пренощували именно тук при пренасянето им с литийно шествие към столицата Търново по заповед на цар Иван Асен Втори през далечната 1238 година. Там, където престоят мощите, обикновено традицията повелява да бъде съграден параклис. А на сутринта тук бликнал и извор с целебна вода, съществуващ и до днес.

Името на Света Петка е носела и църквата в някогашното селище Венетица, дало по-късно заедно с Юрта и Койчовец началото на Долна баня.

Любо Кузев