ВАП: Изп. директор на ТЕЦ „Бобов дол“  декларира, че ще спре горенето на отпадъци

Предприятието, в което  са установени 15 заразени с коронавирус, спря работа за 12 часа, за да дезинфектира

След проверка, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на околната среда и водите, ТЕЦ „Бобов дол“  ЕАД декларира с писмо до главния прокурор Иван Гешев намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци, съобщиха от държавното обвинение.

От ведомството припомнят, че проверката бе възложена заради голямата обществена значимост на проблема, свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

В получения във ВАП доклад се сочи, че със заповед на министъра на околната среда и водите, експерти от РИОСВ – Перник, РИОСВ – Враца, РИОСВ – София и РИОСВ – Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на ТЕЦ -а, включваща изпълнение на условията по комплексни разрешителни /КР/ за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци,  както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци. Установени са били нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство. Това са: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци – липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.

В доклада се сочи още, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

„Същевременно главният прокурор на Република България получи писмо от изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, в което се изразява  намерение да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното  разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към МОСВ и РИОСВ – Перник”, се казва в съобщението от пресцентъра на ВАП, изпратено до медиите.

Междувременно стана ясно, че ТЕЦ “Бобов дол”, където досега са установени около 15 случая на заразени с коронавирус, е бил спрян за 12 часа, за да се направи дезинфекция на цеха с огнището на заразата. След това централата е пусната отново, казаха от Областния кризисен щаб в Кюстендил.

Експерти изтъкват, че за разлика от завод “Мизия” в Плевен, където също има огнище от Covid-19 и предприятието беше затворено, електромеханичният цех в ТЕЦ “Бобов дол ” не може да бъде затворен, защото централата е част от системата за националната сигурност. Затова след дезинфекцирането на помещенията и халетата цехът е пуснат да работи отново.

Както е известно, установено е, че заразата се разпространява сред работниците, които пътуват с едни и същи автобуси по направлението ТЕЦ “Бобов дол” – Дупница – Сапарева баня. Така вече са установени заразени работници и техни близки от семействата в селата Сапарево, Ресилово, а от вчера  – и четирима в дупнишкото с. Саморанаво.

Юлияна СТЕФАНОВА