100 души от Соволяно останаха без работа заради кризата с Covid-19 

Към 100 са вече останалите без работа при Covid-19 кризата жители на кюстендилското с. Соволяно – досега на работа са били над 200, каза кметът Пламен Илиев. Цели семейства се регистрират на борсата, като ще вземат незначително обезщетение.

Соволяно е от най-заможните села в Кюстендилско, нарастващата с дни безработица обаче тревожи всички. Работещи в почивни домове в Кюстендил, в ресторанти и хотели, шофьори на автобуси и международни превозвачи, от строителни фирми са освободени или са в отпуск, без работа вече са и горски работници”, отбеляза кметът Пламен Илиев: “Има хора, които са платен отпуск и ще изкарат този месец. Но ако продължи повече от 2 месеца, става тежко положението. Има съкращения, на 4 часа почнаха да работят, стагнацията е много голяма… и хората се страхуват”.

Някакво решение за многото безработни е черешовата кампания, която ще започне до месец. Кметът обаче е притеснен: “Очаквам берачи да почнат, но ако има черешова кампания. Зависи вече кой ще изкупува, дали ще изкупува… Хубавото е, че ние, които работим в нашата фабрика в нашия регион, преди изкупуваха черешите от Гърция, и се надяваме да няма тая година внос от Гърция, та да изкупуват нашите череши”./БНР