Санданчани спечелиха 6 приза в първия виртуален турнир по шoтокан карате-до

Костадин Чепандов доволен от представянето на възпитаниците си

11 клуба от Българската федерация „Шотокан щкарате – До” /БФШК/, организираха виртуален турнир по една от спортните дисциплини – КАТА. Турнирът се проведе чрез представяне на клипчета с изпълнение на катите, за съответните технически степени в датите 23-25 април 2020 г. в часовата зона от 6 до 15 ч.  Над 70 състезатели, разделени в групи по година на раждане и притежавана техническа степен, участваха в първия по рода си турнир.
Съдийските състави бяха от ученици над 16 г. с кандидат-майсторски и майсторски степени по карате. Като преди това преминаха обучителен курс от главния съдия на БФШК – Антон Въндев (гр. Сливен), чрез онлайн платформа ZOOM.  Към всеки съдийски екип беше присъединен лицензиран съдия отговорник. От Клуба за източни бойни изкуства „КИБИ Спартак”,  гр. Сандански  като съдия се изяви ученикът от Спортно училище „П.К. Яворов“ – Димитър Стоянов – 1 кю.
Избра се организационен комитет в състав:  Милена Кирниколова ( гр. Плевен),  Илиан Дянков (  гр. Казанлък) и Светла Костова ( гр. София) и той със съдействието на треньорите от участващите клубове изготви наредбата за онлайн представянето на състезателите. От КИБИ Спартак в процеса участва старши треньора и преподавател по карате-до в спортното училище –Костадин Чепандов, 3 дан.
От санданския клуб в онлайн турнира участваха 6 състезатели. Като в групата на родените
през 2007 г. се представиха:
-1-во място – Лидия Златкова, ученичка в Спортното училище, техническа степен 3 кю;
През 2009 г.:
–ро място – Слави Сираков, ученик в 3-то ОУ „Хр. Ботев“, техническа степен 6 кю,
– 3-то място – Георги Митрев, ученик в 3-то ОУ „Хр. Ботев“, техническа степен 6 кю;
–  2-ро място – Благовест-Габриел Ташев, ученик в 1-во ОУ „Кл. Охридски“, техническа степен 4 кю;
През 2005 г.:
– 3-то място – Верка Шарова, ученичка в ПГ „Я. Сандански“, техническа степен 4 кю;
През 2006 г.:
– 3-то място – Захара Сиракова, ученичка в 3-то ОУ „Хр. Ботев“, техническа степен 4 кю.

Ръководството на „КИБИ Спартак”  благодари на всички свои състезатели, които се престрашиха да участват в онлайн турнира, въпреки временната си спортна форма, тежките условия за тренировка и тесните пространства в къщите. От клуба казаха, че са горди, че всички постигнаха призови резултати и се класираха в тройката на своите групи. Ос.

От клуба казаха още: „ Не без значение е  факта, че карате е универсален спорт, който дори и в настоящите условия на изолация и липса на спортна зала, има ресурса да осигури пълноценна изява, в една от състезателните си дисциплини, което много други спортове нямат потенциала да реализират.
Тази наша инициатива е и апел към всички отговорни спортни институции в България да обърнат внимание на функционирането на спортните клубове в този дълъг период на невъзможност да се практикува в зала.
Уважаеми отговорни спортни институции, клубовете (от всички спортове) изпитват огромен дефицит на финансови средства, за да оцелеят в тази криза.
Спортистите ни напълно губят възможността да са физически активни пред вид наложените от правителството мерки и въпреки това ръководителите и треньорите на спортните клубове правят и невъзможното да активизират активността на спортистите си, но без финансова и ефективна подкрепа, съществува реална заплаха много от клубовете да преустановят дейността си”.

Ташко СУЛЬОТОВ