Община Радомир стимулира даровити деца

Общинският съвет в Радомир е приел Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, съобщи общинският пресцентър. Мерките за развитие на творческите таланти на подрастващите включват подпомагане на обучения в курсове по изкуства, наука и спорт, както и в пленери, тренировъчни лагери, национални и международни конкурси, олимпиади и състезания.
Размерът на еднократното финансово подпомагане е до 195 лв. Стипендии за стимулиране на деца с изявени дарби в размер на 135 лв. месечно в продължение на една година ще се отпускат на деца от държавно, или общинско училище от 7 до 12 клас, които са включени в общинска програма за закрила на деца с изявени дарби през 2020 г. Специална експертно-консултативна комисия, определена със заповед на кмета, ще разглежда документите на кандидатите, като ще се произнася с мотивирано становище по основателността на всяко от постъпилите искания.
На заседанието си днес Общинският съвет е решил да бъде присъдена наградата “Радомир” на Вяра Петрова и Гергана Дяволска, ученици в СУ “Св. св. Кирил и Методий” в града. Приз ще получи и Фанфарният оркестър при ОУ “Христо Смирненски” в Радомир. Наградата “Ученик на годината” в профилираната и професионалната подготовка Общинският съвет е присъдил на Севдалин Иванов от ПГТ “Юрий Гагарин” и Никол Иванова от ТПГ “Н. Й. Вапцаров”. С приз “Деец на културата на годината” се удостоява Елена Левачка, самодеец към читалище “Благой Гебрев – 1905” в село Друган.
Наградите се дават ежегодно на изявени ученици и културни дейци по случай предстоящия на 24 май празник на българската просвета и култура и славянската писменост.