Нови кътове за отдих и спортна площадка ще строят в Бобовдолско

Нови кътове за отдих и спортна площадка ще бъдат изградени в Бобов дол и част от селата, съобщиха от местната управа.  Средствата са в размер на 30 500 лева, включени  в тазгодишния бюджет на общината за 2020 год. Предвидени са за ремонт на тротоари в квартал „Южен”, заради което предстои актуализация на капиталовите разходи. Необходимостта от кътове за отдих и спорт е посочена от местната общност, става ясно от докладната записка на кмета Елза Величкова, с която се предлага актуализацията. „Преценихме, че ремонтът на тротоарите на ул. „Георги Димитров” в Джельова махала  може да се отложи. В града и в селата, като Мламолово, Бабино, Големо село и др. има нужда от кътове за отдих, което бе изтъкнато и от кметовете по селата. Затова ще пренасочим тези 30 500 лева и ще изградим 5 къта – в града и няколко села, и една спортна площадка”, каза зам. -кметът Йорданка Гацева. Общинският съвет (ОбС) ще се произнесе по предложението на 30 април, когато ще проведе извънредно заседание.

Местният парламент ще разгледа и предложение за  учредяване право на строеж  за изграждане на  гаражи, за което има заявления от шестима живущи в блок № 63 в Бобов дол, става ясно още от дневния ред. Предложението касае комплексно застрояване на 6 гаражни клетки, всяка  с площ  22.75 кв. м, на стойност 225 лева без ДДС, съгласно изготвена пазарна оценка от лицензиран оценител. Ако ОбС одобри предложението, правото на строеж ще се учреди за срок от 5 години, като във връзка със строителството ще се  проведе публичен търг.

На сесията в четвъртък общинските съветници ще решат и дали да се отпуснат еднократни помощи от по 500 лева за лечение на трима онкоболни.

Съветниците ще разгледат и предложение за приемане на отчета за изпълнение на решенията на ОбС,  взети от юли до декември  2019 г. В докладната се посочва, че за периода са взети 119 решения, от които 104 са изпълнени, 14 – в процес на изпълнение, а едно е неизпълнено.

Дневният ред  е от 10 точки. Сред тях са още:  предложение за определяне на позиция и мандат на представител на общината за участие в извънредно заседание на Общото събрание на  Асоциацията по В и К, обслужвана от „Кюстендилска вода” ЕООД; проект за изменение и допълнение на общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги;  предложение за одобряване на годишен доклад (01.01.2019 г. до 31.12.2019 г.) за наблюдение изпълнението на Общински план за развитие на община Бобов дол за периода 2014-2020 г. ; предложение за приемане на годишна програма за развитие на читалищната дейност в общината; приемане на  Общинска програма за закрила на детето за 2020 г..

 

Юлияна КОЛЧАКОВА